Suceava: Funcţionarii, puşi să sorteze gunoiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţiile publice sunt obligate să selecteze deşeurile pentru a nu primi amenzi usturătoare de la inspectorii de mediu. Speriaţi de sancţiunile care ajung şi la 10.000 de lei, şefii instituţiilor au început deja pregătirile pentru „era“ selectării  deşeurilor.

Bugetarii au fost avertizaţi de comisarii Gărzii de Mediu în privinţa noilor reguli pe care le presupune colectarea selectivă a deşeurilor. Şefii instituţiilor publice s-au pus imediat pe treabă şi au demarat procedurile necesare pentru a respecta legea.

„Am încheiat deja un contract cu o firmă specializată şi autorizată care să se ocupă de colectarea selectivă a deşeurilor din instituţia noastră. Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) putea fi amendat dacă nu lua această măsură“, ne-a declarat Petru Carcalete, şeful IŞJ Suceava.

Poliţia, cu un pas înainte

Dacă pentru unele instituţii legea este nouă, pentru altele este doar o continuare a unei acţiuni desfăşurate pe o perioadă de mai mulţi ani.

„Instituţia noastră a pus în aplicare selecţia deşeurilor încă de acum câţiva ani. Nu este o noutate legea, dar va trebui să facem unele modificări ale actualelor contracte încheiate cu firmele specializate pentru a adăuga clauze noi şi pentru a renegocia tarifele. Avem deja containere separate pentru hârtie, electrice, electrocasnice şi electronice. Acum trebuie să adăugăm la clauze sticla şi plasticul“, ne-a spus Alin Botezatu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Suceava (IPJ). Potrivit reprezentaţilor Gărzii de Mediu Suceava, instituţiile publice sunt obligate, începând cu data de 30 iulie, să colecteze selectiv deşeurile.

Training de salubrizare

Acest lucru presupune obligaţia de a selecta deşeurile de hârtie şi carton separat de cele de metal şi plastic, dar şi de cele de sticlă.

Instituţiile publice sunt obligate să implementeze un program de informare şi instruire a propriilor angajaţi cu privire la organizarea colectării selective a gunoaielor. Ba mai mult, acestea vor avea un registru de evidenţă a deşeurilor colectate selectiv, conform căruia vor da lunar raportul la Garda de Mediu.

„Sancţionarea în caz de nerespectare a prevederilor acestei legi se face de către comisarii Gărzii, amenzile fiind cuprinse între 500 şi 3.000 de lei pentru persoane fizice şi între 5.000 şi 10.000 de  lei pentru persoane juridice“, a spus Mihaela Găşpărel, comisar al Gărzii de Mediu din Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite