Suceava: Frigăruile se vând, dar arta n-are căutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar tarabele cu mâncare şi băutură mai fac vânzare, mai ales că au păstrat preţurile de anii trecuţi.

Dacă pentru suceveni zilele oraşului sunt un prilej de relaxare, de rugăciune sau de distracţie, pentru zecile de comercianţi, unii veniţi de la sute de kilometri, este un prilej „să-şi dezmorţească“ afacerile.

Artizanii şi meşterii populari au constatat însă cu amărăciune anul acesta că puţini mai sunt interesaţi de produsele lor şi pun fenomenul pe seama crizei.

„Nu mai au oamenii bani ca în anii trecuţi. Vin, se uită, dar puţini mai cumpără câte ceva. Suntem apreciaţi în special de străini. În prima zi am vândut un costum popular cu toate piesele unei franţuzoaice“, a explicat Maria Galan, meşter popular. Meşterii spun că s-ar fi întors în localităţile de baştină şi cu datorii, dacă primăria le-ar fi cerut bani pentru locurile pe care le-au ocupat.

Noroc cu Sfântul Ioan

Vânzătorii de grătărei şi bere au fost taxaţi, spre deosebire de meşteri, însă au şi de unde plăti. Lor, de bine de rău, le merg afacerile. Dintre miile de pelerini se găseşte mereu câte cineva care să cumpere de-ale gurii. „Avem noroc de Sfântul Ioan cel Nou care a adus foarte mulţi pelerini la Suceava. Am avut vânzări bune în prima zi, chiar dacă vremea n-a prea ţinut cu noi“, ne-a spus Vasile Buran, bucătar la una dintre tarabele amplasate în centru.

Pentru a-şi atrage clienţii, comercianţii au păstrat preţurile de anul trecut, cu toate că unele produse sunt mai scumpe acum. „De unde să le cerem oamenilor mai mult dacă şi aşa n-au?“, se întreabă Elena Uşurelu, comerciantă venită din Iaşi.
Sucevenii îşi pot cumpăra un pahar de bere cu 1,5 lei, un mic cu 2 lei sau 6 lei pentru frigărui. Cei care n-au fost încă în centru pot să ajungă până duminică seară, când comercianţii îşi vor strânge tarabele.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite