Suceava: Frescă de 530 de ani descoperită într-o biserică din Pătrăuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Restauratorii au găsit picturi murale din vremea lui Ştefan cel Mare. Frescele de la biserica inclusă pe lista UNESCO vor putea fi admirate de turişti, după restaurare.

Meşterii care lucrează la restaurarea Bisericii „Sfânta Cruce“ din Pătrăuţi, inclusă pe lista UNESCO, au găsit sub stratul negru de fum lăsat de lumânările care au ars de-a lungul timpului picturi realizate în urmă cu 530 de ani, pe vremea domnitorului Ştefan cel Mare. Descoperirea a fost făcută în urmă cu aproape două săptămâni. Potrivit restauratorilor şi muzeografilor, frescele de la Pătrăuţi ar fi cele mai vechi picturi murale din România.


„Pictura este clar din epoca lui Ştefan cel Mare. Are mai mult de 500 de ani, este o pictură deosebită. Sunt scene inedite în pictura murală, ca tematică ele apar şi în alte locaşuri, dar ca manieră de realizare sunt absolut unice“, a declarat Emil Ursu, directorul Complexului Muzeal Bucovina.


Autorul este grec


Biserica din Pătrăuţi a fost zidită în anul 1487 şi este ctitorită de voievodul Ştefan cel Mare. Lucrările de restaurare au început în 2003. „Pictura reprezintă «Învierea», iar lângă ea sunt reprezentaţi împăraţii Constantin şi Elena“, a declarat Gheorghe Puiu, pălimarul bisericii. Mezeografii spun că frescele ar fi fost realizate de un pictor grec tocmit de Ştefan cel Mare.  În jurul lui s-a format şcoala de artă moldovenescă.


Biserica „Sfânta Cruce“ este cel mai vechi lăcaş de cult dintre ctitoriile voievodului şi cea mai veche biserică ortodoxă monument UNESCO din România.
La pictura interioară predomină culoarea ocru auriu, cunoscută sub numele de „galben de Pătrăuţi“. „După restaurarea frescelor  publicul poate veni să viziteze biserica“, a spus Vladimir Voinea, restaurator.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite