Suceava: Fost primar, pictat pe pereţii unei biserici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Silea apare pe pereţii lăcaşului de cult alături de fiicele sale şi sfinţi
Teodor Silea apare pe pereţii lăcaşului de cult alături de fiicele sale şi sfinţi

Toader Silea a construit în totalitate biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Stulpicani, iar chipul său apare lângă sfinţi. Oamenii din comună sunt nemulţumiţi că trebuie să se închine la un consilier atunci când merg la slujba de duminică.

Chiar la intrarea în Biserică, alături de sfinţi, dar şi de portretul lui IPS Pimen Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, apare Toader Silea alături de fiicele sale. Fost primar, actual consilier local, Toader Silea a investit peste 100.000 de euro în ridicarea lăcaşului de cult, între anii 1996-1998.

„Am vrut ca oamenii să rămână cu ceva de la mine. Am vrut să fiu pomenit peste ani. E normal ca fondatorul  unei biserici să apară pictat pe pereţii din pridvorul acesteia“, a spus Toader Silea. Soţia, în prezent decedată,  şi fiul acestuia, care e preot, au refuzat să apară pe pereţii bisericii.
Poruncă venită prin vis

La Biserica „Adormirea Maicii Domnului“, construită în locul unei vechi biserici de lemn, merg aproximativ 300 de familii din comuna Stulpicani.

Bătrânii de aici povestesc că Toader Silea a ridicat biserica în urma unui vis. „Toader era foarte bolnav. Într-o noapte a visat că, după ce se va face bine, în semn de mulţumire lui Dumnezeu, trebuie să construiască o biserică. După ce a fost operat şi şi-a revenit a făcut biserica asta“, a povestit un localnic.

Preotul care slujeşte în prezent susţine că n-are nicio problemă cu picturile din pridvor. „Domnul Silea e un om credincios. A construit-o pentru iertare de păcate. Conform canoanelor bisericeşti, ctitorul principal al unui lăcaş de cult poate să fie pictat în pridvorul bisericii“, ne-a declarat Silviu Horga, preot în Biserica „Adormirea Maicii Domnului“.

„Au loc doar sfinţii“

Locuitorii din Stulpicani sunt, însă, nemulţumiţi de pictura din pridvor. Aceştia îl condamnă pe fostul primar, spunând că nu vor ca urmaşii lor să se închine la un om obişnuit.

„Nu mi se pare normal ca un om de rând să fie pictat în biserică. Acolo au loc doar sfinţii. A făcut foarte multe pentru noi, dar era bine să rămână în anonimat. Noi trebuie să ne închinăm la sfinţi“, a spus Vasile Toma, locuitor Stulpicani.

În prezent, acoperişul bisericii ar avea nevoie de reparaţii. „În curând trebuie să începem să renovăm biserica. Fostul primar a reuşit s-o facă singur, noi nu ştiu de unde o să avem bani s-o reparăm“, a mai spus preotul Silviu Horga.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite