Suceava: Fermierii, la coadă pentru subvenţii (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crescătorii de animale se plâng că birocraţia îi obligă să piardă mult timp, dar recunosc că subvenţiile sunt vitale. Termenul limită pentru depunerea cererilor este 21 ianuarie.

 Sute de fermieri din tot judeţul s-au călcat în picioare zilele acestea la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru a depune cereri de subvenţii de la Guvern. Oamenii se trezesc cu noaptea în cap şi vin de la zeci de kilometri distanţă pentru a depune nişte hârtii.

image

Aproximativ 200 de persoane erau în această dimineaţă în curtea APIA Suceava. „Am venit de la ora 5.00 dimineaţa. Am fost şi ieri dar nu am reuşit să intru. Marţi seară a stat lumea în curte până la ora 20.00“, a povestit Vasile Dumbravă, crescător de animale din Stulpicani.

image

„În loc să păzim vacile, păzim birourile!“

Agricultorii veniţi să-şi depună cererile pentru subvenţii sunt nemulţumiţi pentru că sunt nevoiţi să stea la două cozi. Cei care au nevoie de adeverinţa pentru cota de lapte pe 2010 aşteaptă mai întâi la unul dintre sediile APIA din Suceava, după care, cu adeverinţa primită, merg la sediul central, unde se aşează la alt rând. „Am venit să-mi iau adeverinţa pentru cota de lapte. La câtă lume este aici, nu cred că am vreo şansă astăzi. Am înţeles că şi în partea cealaltă e la fel de aglomerat. În loc să păzim vacile, păzim birourile!“, a spus Gavril Diacon, şi el fermier din Stulpicani.

image

Oamenii se plâng că ar fi mult mai uşor pentru ei dacă aceste dosare s-ar putea depune direct în comunele unde locuiesc. „Am venit tocmai din Fundu Moldovei. Sunt aici de la ora 6.00. Este 12.00 şi tot la coadă stau. Nu mi se pare normal să dureze atâta pentru o simplă adeverinţă“, a explicat Viorel Simionică.

image

Crescătorii de animale susţin că, în ciuda birocraţiei, nu îşi permit să renunţe la subvenţii. „Eu am 15 vaci. Fără banii ăştia cred că
mi-aş duce animalele la abator. Dau laptele cu 70 de bani pe litru. Mai mult muncim decât câştigăm“,
a completat Vasile Dumbravă, crescător de animale. Cererile se depun până pe 21 ianuarie. Până în prezent, la APIA Suceava au fost depuse aproximativ 2.000 de cereri pentru astfel de subvenţii. Solicitările sunt depuse de fermierii care au între 2 şi 15 animale, iar subvenţia este de aproximativ 250 de euro pentru fiecare.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite