Suceava: Fermă unicat de vaci franceze la Moara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul a cheltuit sute de mii de euro şi are comenzi numai în străinătate.  Animalele sunt uşor de întreţinut şi cresc repede.

Constantin Prodaniuc este primarul localităţii Moara, comună aflată la doar şapte kilometri de municipiul Suceava. De meserie medic veterinar, bărbatul şi-a deschis mai întâi, în 2006, o afacere de comercializare a sculelor şi uneltelor pentru construcţii.

Însă, pasiunea pentru agricultură i-a schimbat  planurile de viitor. „Am văzut vacile Charolaise în Franţa  şi că fermierii de acolo primeau subvenţii. M-am gândit că vom intra în UE şi se vor schimba lucrurile şi la noi“, a spus Constantin Prodaniuc.

Fără bani de la stat
A arendat 650 de hectare de teren, şi-a cumpărat tractor cu plug, disc, combină, semănători prin leasing, la o valoare de aproximativ 400.000 euro, şi şi-a construit halele în regie proprie. Apoi, în urmă cu doi ani, în primăvară, a adus la Suceava primele junici franceze. „La primul transport am adus 58 de junici negestante, iar la al doilea 34 de junici şi trei tauri. Pe toate am plătit printr-un credit aproape 170.000 de euro şi am accesat programul «Fermierul»“, a spus Constantin Prodaniuc.

Cu toate că nu a primit niciun leu de la stat din subvenţii şi nu a reuşit să amortizeze investiţia, fermierul speră ca afacerea să fie o reuşită. Se bazează pe faptul că această rasă de vaci creşte foarte repede, se hrăneşte cu orice fel de fân şi nu este sensibilă. În prezent, ferma cuprinde 230 de capete, 120 de vaci-mamă, iar restul viţei, junici şi 30 de vaci de lapte.

„Avem doar 10 angajaţi“
„Randamentul de creştere a viţeilor este foarte mare şi nu sunt sensibili la frig. Iarna trecută nu am avut probleme cu ele când erau şi - 20 de grade în hală. Sporul de creştere este foarte bun, de 1,3 - 1,6 kilograme/zi. Un viţel Charolaise în opt luni este la fel de mare cât unul de al nostru la trei ani“, ne-a spus Nistor Burduhos, cumnatul lui Constantin Prodaniuc, unul dintre administratori fermei. Pe lângă faptul că vacile s-au acomodat la climatul Bucovinei şi nu sunt pretenţioase, acestea nu trebuie nici mulse.

„Viţeii sug de la mame până la şapte luni, ceea ce ne scuteşte de foarte multă muncă. Avem 10 angajaţi cu tot cu tractorişti, însă doar trei oameni se ocupă de ele în schimburi deoarece aproape totul este mecanizat“, ne-a mai spus Ovidiu Prodaniuc. Un alt avantaj al rasei este faptul că această carne este foarte fragedă şi lipsită de grăsimi.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite