Suceava: Falşii săraci, lăsaţi fără ajutorul de încălzire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea sucevenilor îşi reglează atent repartitoarele pentru a micşora facturile
Majoritatea sucevenilor îşi reglează atent repartitoarele pentru a micşora facturile

Potrivit noilor reguli, jumătate din cei 16.000 de suceveni care au primit subvenţii iarna trecută vor fi excluşi de pe listă. Cei care au depozite bancare, două locuinţe, terenuri mari, utilaje agricole, saune sau piscine nu vor mai primi subvenţii.

Dacă anul trecut, aproximativ 16.000 de suceveni au primit ajutoare de încălzire deoarece venitul minim pe membru de familie nu depăşea 615 lei, în această iarnă numărul acestora ar putea scădea la jumătate.


„Au apărut nişte restricţii care duc la excluderea multor persoane de la ajutorul pentru încălzire. Cei care au două clădiri ca spaţii de locuit, care au depozite bancare mai mari de 3.000 de lei sau care au o curte sau un teren intravilan mai mare de 1.000 de metri pătraţi nu pot primi ajutor la încălzire“, a spus Ion Lungu, primarul Sucevei.


De asemenea, nu vor primi subvenţii nici cei care au maşini cu o capacitate mai mare de 1.600 de centimetri cubi, utilaje agricole, de prelucrare a lemnului, piscine, saune, microbuze, autocamioane, remorci, şalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi sau mai mult de 5 porci şi 3 bovine.


Anchetă prin sondaj


Toţi sucevenii care vor depune la primărie o cerere pentru acordarea ajutorului de încălzire vor trebui să completeze şi o listă cu bunurile şi mijloacele pe care le au şi să semneze o declaraţie pe propria răspundere, în care să spună că nu deţin niciunul din bunurile care i-ar împiedica să primească acel ajutor. În aceste condiţii, primăria are obligaţia să facă anchete sociale pentru a verifica cele spuse de solicitanţi. Cu toate acestea, nu toţi vor putea fi verificaţi, primăria având obligativitatea să ia prin sondaj doar 3% din cei care cer ajutorul, dar să verifice şi sesizările.


„Nu ştiu ce o să mă fac dacă nu primesc subvenţie. Eu sunt singură, mi-a murit mama în primăvară şi nu mi s-a aprobat să-i debranşez apartamentul. Acum am două apartamente, dar n-am repartitoare decât în unul. Nu ştiu cum o să plătesc tot dintr-o pensie de 570 de lei“, ne-a spus Viorica Ropotă, pensionară. În timp ce unii suceveni sunt disperaţi, alţii spun că legea e bună.


Amenzi drastice pentru declaraţii false


„Foarte bine că au dat legea asta. Eu am nişte vecini care au pensie amândoi de vreo 1.000 de lei şi au o grămadă de pământ pe care-l dau în arendă. Anul trecut au luat subvenţii. Să primească ajutor cei care merită, nu şmecherii!“
, a spus Constantin Dulgheriu, pensionar.


Cei care sunt prinşi că au minţit în declaraţii vor fi nu doar obligaţi să restituie banii acordaţi, ci să şi plătească amenzi cuprinse între 1.000 şi 10.000 de lei.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite