Suceava: Fac împrumut pentru mâncare şi pastile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florica Murgu vrea să împrumute ca să-şi plăteasca datoriile la asociaţie
Florica Murgu vrea să împrumute ca să-şi plăteasca datoriile la asociaţie

Mii de pensionari iau bani de la Casa de Ajutor Reciproc pentru a putea trece mai uşor peste sezonul rece. Bătrâni şi bolnavi, pensionarii se împrumută pentru a-şi ajuta copiii rămaşi fără serviciu sau pentru a cumpăra medicamente.

Preţurile în continuă creştere, dar şi pensiile foarte mici determină lunar în jur de 1.300 de persoane să împrumute bani de la Casa de Ajutor Reciproc Suceava. Reprezentanţii instituţiei de creditare susţin că cererea pentru noi împrumuturi a crescut cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
„Cum iau pensiile oamenii vin la noi pentru împrumuturi. Se fac cozi la casierie“, a spus Dumitru Savu, preşedinte al CARP Suceava. Acesta a menţionat că oamenii vor bani pentru a-şi achita datoriile restante, spitalizarea, medicamentele, dar şi pentru a-şi ajuta copiii.

„Ne descurcăm foarte greu“


Un astfel e caz este şi cel al Floricăi Murgu. „Luna asta termin de plătit rata pe care o am la CAR şi vreau să mai fac încă un împrumut. Acum o să cer 2.000 de lei. Cu aceşti bani trebuie să plătesc dotoriile pe care le am la asociaţie. Cu pensia mea de 800 de lei nu pot să fac nimic. Ne descurcăm foarte greu. La iarnă o să stăm sub plapumă ca să nu dăm bani la căldură“, a  explicat pensionara.

Oamenii fac credite pe un an pentru a putea merge la medic. „Am o pensie de 496 de lei, cum să mă descurc? De trei ani fac împrumut la CAR. În anul 2008 am luat bani pentru sănătatea mea, în 2009 pentru operaţia soţiei. Anul acesta am împrumutat din nou bani pentru nevastă ca să se opereze la ochi. Am luat 2.500 de lei. Din aceştia, 2.000 i-am dat pentru operaţie. Fără banii jos nu te primeşte nimeni“, a spus Ion Irimia, pensionar.


Bătrânii se văd nevoiţi să-şi ajute copiii sau nepoţii care au rămas de curând fără serviciu. „Vine la noi bunicul să împrumute pentru nepot. Au fost pensionari care au împrumutat bani de la noi pentru a plăti cazarea la facultate pentru nepoţi“, a explicat preşedintele CAR Suceava. Oamenii disperaţi se roagă de angajaţii de la CAR să le dea împrumutul mai repede. „Am avut şi 1.500 de persoane care s-au împrumutat într-o lună. Anul trecut, vârful a fost de 1.100 de persoane într-o lună“, a spus şeful de la CAR.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite