Suceava: Elita absolvenţilor de gimnaziu din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lista alfabetică este deschisă de două colege de clasă de la Grupul Şcolar „Oltea Doamna“ din Dolhasca.

Absolvenţii de gimnaziu din judeţul Suceava se află în topul naţional al mediilor de admitere la liceu. Ie-rarhia la nivel judeţean a viitorilor boboci de clasa a IX-a a fost postată pe site-ul Ministerului Educaţiei, iar Suceava are nouă elevi de nota 10. Primele în clasamentul organizat în ordine alfabetică sunt două colege de clasă, absolvente ale Grupului Şcolar „Oltea Doamna“ Dolhasca. Este vorba despre Diana Bărbuncă şi Iulia Bîrleanu.

Directorii vor admitere la nivel de liceu
„Fetele au avut medii de 10 pe linie în toţi cei patru ani şcolari. Amândouă sunt fetiţe extraordinare, însă Iulia are o poveste aparte. Mama ei este plecată în străinătate, iar ea se ocupă de creşterea surorii ei mai mici. Este un copil matur care face de toate“, a spus Gabriela Ichim, fosta dirigintă a celor două eleve. Profesoara a explicat, cu mândrie, că Iulia Bîrleanu a decis să rămână eleva grupului şcolar unde a făcut gimnaziul, pentru a fi aproape de sora sa. Diana Bărbuncă a fost deja admisă, a treia pe listă, la Colegiul Militar Câmpulung Moldovenesc.

Între absolvenţii clasei a VIII-a cu media de admitere la liceu 10 sunt şi Maria Fraseniuc de la Şcoala „Petru Muşat“ Siret, Andreea Hojbotă de la Colegiul „Alexandru cel Bun“ Gura Humorului, Diana Lucaci de la Şcoala nr. 1 Gura Humorului, Cristiana Pricop şi Evelina Strugaru, ambele de la Şcoala nr. 1 Suceava, Diana Sava de la Şcoala nr. 3 Suceava şi Andreea Şerban de la Şcoala nr. 5 „Bogdan Vodă“ Rădăuţi. La o privire de ansamblu, dintre unităţile de învăţământ din municipiul Suceava, Şcoala nr. 1 se clasează pe primul loc, având cei mai mulţi elevi cu medii mari. Admiterea la liceu se face computerizat, candidaţii fiind repartizaţi în funcţie de medii şi opţiunile exprimate pe fişa de înscriere.

Admis la liceu cu  3,84
Mare parte din directori sunt nemulţumiţi de această procedură şi au respins-o de la bun început. Ei au motivat că mediile mari ale copiilor din mediul rural îi dezavantajează pe cei de la şcolile din urban, unde notarea se face mai strict. „Eu sunt adeptul admiterii organizate la nivel de liceu, pentru că aceste ierarhii sunt bulversate de mediile elevilor de la unele şcoli, care au puncte de vedere diferite de ale noastre. Oricum, cei care eşuează se transferă după primul semestru la o şcoală de nivelul lor“, a declarat Dan Popescu, directorul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare“ Suceava. La coada ie-rarhiei judeţene a absolvenţilor de clasa a VIII-a se situează 146 de elevi cu media de admitere la liceu sub 5. Opt dintre aceştia provin de la unităţile de învăţământ din municipiul Suceava.

Codaşul este un absolvent al Şcolii cu clasele I-VIII nr. 1 Horodniceni, care are media 3,84 şi are toate şansele să fie admis la liceu, dacă a completat opţiunile cum trebuie. Media sa de absolvire a  gimnaziului este 6,28, iar notele obţinute la Evaluarea Naţională sunt 1,30 la Limba Română şi 1,50 la Matematică.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite