Suceava: Elevii vor „picta“ cu mere pereţii claselor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii cred că cei mici vor juca „baschet“ cu cotoarele la coşul de gunoi şi vor murdări spaţiul din şcoli. Fructele vor fi primite din semestrul II, iar directorii spun că se cheltuie banii aiurea deoarece copiii nu sunt încântaţi de mâncarea primită la şcoală.

În tot judeţul Suceava sunt 66.651 de elevi în clasele I-VIII care beneficiază de programul „Cornul şi laptele“. Aceştia vor primi, începând cu semestrul II, şi câte un măr, după cum prevede programul de încurajare a consumului de fructe în unităţile de învăţământ.

Directorii de şcoli spun că mărul pe care urmează să-l primească elevii de generală va ridica unele probleme pentru ei. „Nu avem nimic împotrivă să distribuim merele, dar vom avea o problemă cu pereţii. Copiii vor arunca cotoarele la coşul de gunoi şi vor mâzgâli tot peretele de lângă el“, a spus Constantin Mărgineanu, directorul Şcolii Generale „Ion Creangă“ din Suceava.

Alimentele, aruncate

În plus, profesorii susţin că numeroşi elevi vor refuza merele, aşa cum fac în prezent cu napolitanele, biscuţii şi laptele pentru care s-au cheltuit 18 milioane de lei. „Seara le găsim aruncate prin bănci. Am stabilit să le ia acasă dacă nu le mănâncă la şcoală sau să le dea celorlalţi elevi. Cam 70% din elevii noştri mănâncă cornul şi beau laptele“, a spus Constantin Sîrghi, directorul Şcolii Generale „Miron Costin“.

Directorii au încercat să găsească soluţii pentru ca banii publici să nu fie irosiţi în acest fel, însă rezolvarea nu stă în mâinile lor. „Am vrut să dăm ceea ce rămâne seara de la elevi oamenilor săraci de prin zonă sau să facem un parteneriat cu Biserica «Sfântul Andrei», să le dăm lor produsele şi ei să le împartă sărmanilor, însă nu putem“, a conchis directorul Sîrghi.

1 milion de lei de la buget

În legătură cu merele care vor fi distribuite din semestrul II, părinţii sunt împărţiţi în două tabere. Unii sunt mulţumiţi că minorii vor primi fructe la şcoală, dar alţii spun că programul este doar o sursă de cheltuit banii degeaba. „E sănătos să mănânci fructe, dar dacă un copil nu vrea mărul acela, nu-l poţi obliga să mănânce. Apoi, nici combinaţia măr cu lapte nu e bună pentru copii“, a spus Marina Manolache, mamă.

Vasile Ilie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, a spus că a fost alocat 1 milion de lei la bugetul pe acest an pentru merele care vor ajunge la elevii din ciclul gimnazial.

„Suntem în perioada de licitaţie, însă la sfârşitul lunii februarie sau cel târziu pe 1 martie vom începe să distribuim merele elevilor de şcoală generală“, a spus Vasile Ilie.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite