Suceava: Elevii, nemulţumiţi de uniformele obligatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de la „Ştefan cel Mare“ au uniformele cele mai scumpe
Elevii de la „Ştefan cel Mare“ au uniformele cele mai scumpe

Sacourile şi ecusoanele au fost impuse în Suceava la cererea părinţilor şi a poliţiştilor ca o măsură de siguranţă în şcoli. Mulţi liceeni din oraş spun că ar prefera să se poată „manifesta“ vestimentar în voie şi să fie cunoscuţi după hainele proprii.

Uniforma şcolară a devenit obligatorie în majoritatea unităţilor de învăţământ din judeţul Suceava de la începutul actualului an şcolar.  Puţini elevi acceptă, însă fără comentarii „restricţia“ vestimentară impusă de profesori.


Elevii de la Colegiul Economic, de exemplu, spun că nu le place să fie recunoscuţi după uniforme. „Aş vrea să vin îmbrăcată la şcoală şi altfel, nu tot cu uniformă. Să-mi iau şi rochiţe colorate, mai ales vara“, ne-a spus Ioana A., elevă în clasa a XI-a. Şi la gimnaziu sunt obligatorii uniformele, iar profesorii, spre deosebire de elevi, chiar se mândresc. Aceştia spun că tinerii nu sunt obligaţi să poarte haine terne, ci pot să aleagă să vină la şcoală cu sacouri, fustă sau pantaloni şi cravată, negre sau bleumarin.


Părinţii, în două tabere


„Dacă un elev nu vine la şcoală într-o zi cu uniformă, asta nu înseamnă că nu este primit la ore, însă la noi ţinuta este obligatorie. Este şi o măsură de securitate, inclusă într-o ordonanţă nouă, pentru că ni s-a cerut să sporim securitatea în şcoli“, a declarat Constantin Mărgineanu, directorul Şcolii cu clasele I-VIII „Ion Creangă“ Suceava.


Unii elevi poartă un simplu sacou cu emblema şcolii sau ecuson, alţii însă sunt nevoiţi să scoată din buzunar sume considerabile pentru o ţinută completă. Decizia este luată în fiecare şcoală în parte de către consiliul profesoral, comitetul de părinţi şi conducere. 


„Uniforma a fost solicitată de părinţi şi de Poliţie, ca o măsură de securitate a elevilor, dar şi a noastră. În momentul în care poliţistul vede în şcoală o persoană care nu poartă uniformă o legitimează pe loc şi astfel evităm evenimentele neplăcute“, a spus Cornel Romaşcu, directorul Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir“. Părinţii s-au împărţit în două tabere: cei care preferă uniformele pentru că nu mai trebuie să dea bani pe hainele copiilor şi cei care susţin că uniformele sunt prea scumpe şi rămân mici sau se uzează repede.


 Dacă pentru elevii mai mici uniformele sunt mai ieftine, liceenii de la colegiile de prestigiu  trebuie să achite sume între 140 şi 280 de lei. Cea mai scumpă este ţinuta reprezentativă a elevilor de la Colegiul „Ştefan cel Mare“, de 280 de lei.

Uniforme gratuite pentru elevii săraci


În cazul elevilor ai căror părinţi au o situaţie materială care nu le permite să le cumpere uniforme, firma le confecţionează gratuit, în baza unei înţelegeri stipulată în contract. De regulă, este vorba despre de 10% din totalul comenzii pe şcoală. Colegiul Economic a comandat 60 de uniforme gratuite, din cele 100 pe care le-a pus la dispoziţie societatea.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite