Suceava: Dragoş Danileţ - A făcut manualul virtual de info (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liceeanul este pasionat de calculatoare şi progamare şi a pus pe internet întreaga materie de informatică predată până în clasa a XII-a.

Lucian Dragoş Danileţ este elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret“ din Suceava. Prima întâlnire cu calculatorul a fost la o vârstă fragedă. „Prima dată cred că am jucat un joc pe calculator la vârsta de doi ani şi jumătate“, povesteşte adolescentul.

Băiatul s-a orientat spre informatică în clasele gimnaziale. „În clasa a VI-a m-am hotărât să vin la acest colegiu pentru a putea învăţa cât mai multe despre programare. Tătăl meu lucrează în acest domeniu, fiind inginer de sistem. Îmi place foarte mult partea de programare, unde tot timpul evoluezi şi faci ceva nou“, a completat Dragoş.

Premiu în fiecare an
În timpul liceului, Dragoş a început să participe la concursuri de informatică organizate atât de colegiul unde este elev, cât şi în alte locuri. Astfel, în clasa a IX-a a participat la faza judeţeană a concursului „Istorie şi societate în dimensiune virtuală“, unde a obţinut menţiune. Tot în primul an de liceu a participat la Olimpiada de „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor“, unde a ocupat locul întâi la faza judeţeană.

Un an mai târziu a participat la concursul organizat de colegiul unde este elev, „LINFO@SV“, unde s-a clasat pe locul secund. În clasa a XI-a fostla acelaşi concurs şi a obţinu tot locul doi. De asemenea, a mai fost la concursuri de informatică organizate la Rădăuţi şi Botoşani, de unde s-a întors cu locurile doi, respectiv trei.

Tânărul a luat parte şi la proiecte informatice, unul dintre acestea purtând numele de „Educaţia-Punte Transfrontalieră“, în cadrul căruia a făcut un schimb de experienţă cu elevii unei şcoli din Ucraina. „I-am învăţat pe cei care au venit la noi să utilizeze calculatorul şi să intre pe internet“, a completat liceeanul. Pentru că pasiunea sa pentru calculator îi ocupă foarte mult timp, tânărul încearcă să fie cât mai organizat. „În medie, îmi petrec şase ore pe zi în faţa calculatorului. Fie creez programe, fie joc jocuri. Dar îmi găsesc timp şi pentru învăţat şi pentru ieşirile cu prietenii“, a precizat  Dragoş.

A câştigat o bursă pentru facultate
Băiatul mai face în momentul de faţă şi pagini web contracost. „Una dintre paginele realizate a fost un magazin on-line. A fost un proiect foarte complex, la care am lucrat aproape două luni, câte şapte, opt ore pe zi“, a spus  mândru acesta.

Tânărul se poate lăuda că în clasa a XI-a a făcut un manual virtual. „Este vorba de un manual cu toată materia de informatică care se predă la liceu. M-am prezentat cu el la concursuri“, a mai povestit elevul. Publicarea manualului i-a adus o bursă pentru primul an de studiu la facultate.

Profil
Născut. 9 mai 1992, în Suceava.
Studii. Este elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret“.
Familie. Este singur la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri
Ce planuri de viitor ai?
Vreau în primul rând să iau Bacalaureatul şi apoi să intru la facultatea şi profilul dorit. Vreau să dau la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava. După aceea îmi doresc să îmi găsesc o slujbă de programator pe calculator.
Îţi doreşti să pleci în străinătate?
Până la absolvirea facultăţii nu, dar după aceea mai mult ca sigur că voi pleca în străinătate. Acolo meseria pe care vreau eu să o fac este foarte căutată, dar şi bine plătită. M-am gândit în primul rând să plec în Germania.

Ce-i place
Îi place în primul rând calculatorul, dar la fel de mult şi tenisul de masă. Îi plac ieşirile în aer liber cu prietenii şi să facă grătare. Iubeşte informatica, dar şi engleza.

Ce nu-i place
Nu-i plac cei care sunt stresanţi şi pisălogi pentru că este o persoană foarte calmă. Urăşte minciuna şi ipocrizia. Printre obiectele mai puţin preferate la şcoală se numără chimia.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite