Suceava: Donatorii de sânge, tot mai puţini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În iulie au intrat în Centrul de Transfuzii Sangvine din Suceava doar 520 de persoane, faţă de cei 800 din cursul lunii martie. Cei mai mulţi sunt tineri, iar gestul lor este recompensat cu şapte bonuri de masă în valoare de 8,48 lei.

 La Centrul de Transfuzii Sangvine (CTS) Suceava vin tot mai puţini donatori. După ce în luna martie s-a înregistrat un număr record de donatori, respectiv 800, în lunile următoare numărul acestora a scăzut.


Sânge pentru rude


Astfel, în lunile de vară media lunară înregistrată este de 500 de donatori. „Oamenii încă nu conştientizează cât de important este gestul lor. Probabil au probleme mult mai importante şi nu cred că este necesar gestul lor. Până nu ajung în situaţia în care cineva drag să aibă nevoie de sânge nu înţeleg importanţa vitală a sângelui“, ne-a spus doctorul. Maria Pilat, şefa CTS Suceava. Medicul ne-a mai spus că a avut cazuri de donatori care, după ce au avut o persoană dragă în nevoie, au devenit ulterior donatori fideli.


Fraţii Cristian şi Daniel Munteanu sunt în această situaţie. Cei doi au venit ieri să doneze sânge a doua oară în acest an, după ce un unchi de-al lor a avut nevoie în luna aprilie de sânge pentru o operaţie. „Am venit în aprilie şi am donat pentru un unchi care are ciroză la ficat şi ne-am gândit să venim din nou pentru a-i ajuta şi pe alţii care au nevoie“, ne-a spus Daniel Munteanu. Cei doi fraţi au venit ieri la CTS să doneze sânge alături de alţi 3 colegi de serviciu, printre care şi Daniel Sarcinschi.


„Am puţine emoţii“


 „Prima dată a venit şeful să doneze şi apoi i-am văzut şi pe colegii mei. Am zis că e şi sănătos să donezi pentru că se reface sângele şi am venit şi eu azi pentru prima dată. Mă simt ca şi cum aş merge undeva pentru prima oară, am puţine emoţii“, ne-a spus Daniel Sarcinchi, angajat la o firmă de IT, înainte să intre în camera de donare.

Potrivit reprezentanţilor CTS, din ce în ce mai mulţi tineri vin să doneze sânge. Majoritatea donatorilor au vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani. În timpul verii, susţine şefa CTS, numărul donatorilor scade deoarece sucevenii merg în concediu şi pleacă din oraş.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite