Suceava: Doctor la ţară cu banii număraţi pe degete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mult au de suferit cadrele medicale de la ţară. Şi doctorii de la Spitalul Judeţean Suceava spun că vor face economii la cărţi de specialitate.

Odată cu scăderea cu 30% a banilor de la stat pentru cabinetele medicale, doctorii se plâng  că nu vor mai putea să-şi trateze pacieţii. Cel mai afectaţi sunt doctorii de la ţară, care spun că birurile la stat îi vor doborî, după ce veniturile le vor fi reduse cu un sfert faţă de cât primeau până acum. Medicii susţin că, cel mai probabil, vor ajunge în imposibilitatea de a-şi plăti cheltuielile de chirie şi întreţinere pentru cabinete, iar lefurile lor şi ale asistenţilor medicali vor fi diminuate considerabil.

3.000 de lei lunar, cheltuieli curente
„Chiar dacă noi, medicii de familie, nu suntem angajaţi la stat, trăim din banii de la Casa de Asigurări de Sănătate. În plus, din venituri plătim foarte multe impozite“, a declarat Laura Ştefania, medic de familie în localitatea suceveană Bălăceana. Pe lista cheltuielilor  mai există achiziţionarea de materiale sanitare, plata unei firme de dezinfecţie şi a autorizaţiei sanitare.

În total, cheltuielile medicului de familie din Bălăceana ajung lunar la 3.000 de lei. Cum salariul îl ia în funcţie de numărul de consultaţii şi de cel al pacienţilor înscrişi pe listă, venitul variază între 1.600 şi 2.000 de lei lunar.

Şi asistenţii medicali din mediul rural sunt speriaţi de micşorarea salariilor. „Am un salariu de 640 de lei şi, dacă-mi ia 25%, mai rămân cu 480 de lei. Am înţeles totuşi că Guvernul nu o să taie salariile mai mici de 640 de lei. Oricum stau cu frica în sân“, a declarat Liliana Amihăiţei, asistentă medicală la dispensarul din Bălăceana. 

Doctorii de la Judeţean renunţă la manuale
Medicii de la Spitalul Judeţean Suceava spun că vor fi foarte afectaţi de reducerea lefurilor. „Chiar dacă avem un salariu peste media pe ţară, suma pe care ne-o reduce poate reprezenta o rată la bancă pe care o avem. Cel mai probabil nu o să mai mergem la congrese şi nu vom mai putea cumpăra toate cărţile de specialitate care se găsesc doar în străinătate“, a spus Tiberiu Brădăţan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite