Suceava: Din 12 comercianţi de combustibili solizi controlaţi, 11 aveau abateri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma controalelor desfăşurate de comisarii de la CJPC Suceava, de la începutul anului şi până în prezent, la 11 operatori economici au fost găsite abateri la o cantitate de peste 56.300 de combustibili solizi.

Reprezentanţii Comisariatului Judeţean de Protecţie a Consumatorului au dispus în urma controalelor efectuate trei măsuri de oprire temporară de la comercializare a 56.315 kg de combustibil solid în valoare de 21.290 lei.

De asemenea, din cei 12 operatori economici din Mălini, Suceava, Vicovu de Jos, Vama, Dărmăneşti, Fălticeni, Pojorâta şi Adâncata care au fost controlaţi, la 11 le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, din care 6 avertismente şi 5 amenzi în valoare de 16.000 de lei.

„Ceea ce este important de ştiut este că şi comercianţii acestor produse se supun legislaţiei protecţiei consumatorilor, având obligaţia de a informa consumatorul asupra esenţei lemnului de foc, nivelului de umiditate, preţul pe tonă/metru ster/m³, costul transportului la domiciliul consumatorului şi conditiile de livrare, granulaţia şi puterea calorică în cazul cărbunelui şi a brichetelor de cărbune”, a explicat Elena Oanea, şefa CJPC Suceava.

De asemenea, comercianţii trebuie să respecte cantitatea netă declarată la produsele ambalate.În cazul produselor ambalate trebuie să respecte cantitatea netă declarată. Toate aceste reguli au fost încălcate de cei 11 comercianţi, drept dovadă au fost sancţionaţi.

Suceava: Amenzi usturătoare pentru comercianţii de antigel

Comisarii CJPC Suceava le recomandă consumatorilor suceveni care detin centrale termice cu funcţionare pe lemn/ brichete şi pelete de lemn trebuie să achiziţioneze  numai produse cu caracteristicile specificate în cartea tehnică a centralei (esenţă, umiditate şi putere calorică). De asemenea, sucevenii trebuie să depoziteze combustibilii în condiţii care să asigure menţinerea unui nivel scăzut al umidităţii, iar atunci când cumpără prouse vrac să verifice dacă mijloacele de măsurare sunt omologate/ autorizate/ verificate metrologic.

„La achiziţionarea produselor preambalate se va verifica (măcar prin sondaj) dacă informaţiile privind cantitatea înscrisă pe etichetă sau amabalaj corespune cu conţinutul, în limitele de toleranţă specificate de comerciant, cunoscute şi asumate de consumator”, a mai explicat Elena Oanea.

Suceava: 70 de kilograme de produse alimentare expirate, scoase de la vânzare

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite