Suceava: Dennis Spaine - Artistul african care s-a îndrăgostit de Bucovina (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tablourile din capace metalice i-au adus succesul, iar acum doreşte să pregătească o expoziţie de pantofi vechi.

A ajuns în România în 2005, apoi s-a îndrăgostit. Dennis Spaine are 36 de ani şi s-a născut în Sierra Leone, Africa, şi este singur la părinţi. Şi-a întâlnit soţia la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, el era vizitator, ea lucra acolo.

A îndrăgit de prima dată oraşul şi oamenii din Suceava, încât a decis să nu mai plece. Aici crede că-şi poate creşte copiii în siguranţă. Cele două fetiţe au nume româneşti, dar care în africană au o semnificaţie aparte. „Pe  cea mai mare, de trei ani, o cheamă Denisa, adică floarea care miroase cel mai frumos. Pe cea mai mică, de şase luni, o cheamă Simona şi înseamnă copilul lui Dumnezeu“, explică Dennis Spaine.

Arta lui este unică în România
Africanul, aşezat la casa lui în Bucovina, s-a remarcat printr-o artă aparte: face tablorui din capace metalice. Primele capace le-a adunat în urmă cu doi ani. De atunci strânge continuu pentru a realiza lucrări unice în ţară.

„Ideea mi-a venit atunci când am văzut cât de colorate sunt capacele metalice şi m-am întrebat dacă nu pot să le folosesc în vreun fel. Genul acesta de artă este unică şi aici şi în Africa. O să merg să fac o expoziţie şi acolo, tot pe tema reciclării“, spune Dennis. Imediat după expoziţia deschisă la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii din municipiu a fost chemat şi la Iaşi, Constanţa şi Bucureşti. „Următoarea expoziţie va fi la fel de inedită. Voi expune papuci vechi. Nimeni nu a mai făcut asta până acum, deja am început să adun pantofi de care oamenii au vrut să se descotorosească“, spune bărbatul. Un alt proiect este să deschidă un muzeu al operelor de artă din materiale reciclabile, publicul lui ţintă fiind studenţii şi elevii.

Profil
Născut. 4 ianuarie 1974, Freetown, Sierra Leone, Africa de Vest.
Studii. Facultatea de Management al Afacerilor, Universitatea Fourah Bay College, Africa.
Familie. Căsătorit, are două fetiţe.

Întrebări şi răspunsuri
Care a fost prima lucrare?
Primul tablou a fost sirena înlăcrimată, la care am lucrat două luni. A fost greu, nu ştiam cum să dau o formă cât mai bună, cum să mânui capacele metalice. Atunci eram tot tăiat la degete, de la capace, deoarece trebuie întinse cu ciocanul, apoi bătute în cuie. Acum petrec două săptămâni la lucrare.
De ce aţi ales România?
Pentru că aici m-am îndrăgostit şi pentru că tradiţiile se aseamănă cu cele din ţara mea. Aici există respectul în familie, un părinte îşi ajută copiii şi după ce cresc. Îmi place Suceava foarte mult, oamenii sunt prietenoşi şi chiar mă simt ca acasă.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite