Suceava: Dau zacusca de casă pe cea din magazine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sucevenii spun că legumele din piaţă sunt prea scumpe şi că se văd nevoiţi să cumpere produse gata preparate. Pieţarii se plâng că vânzările au scăzut la jumătate faţă de anii trecuţi şi că li se strică marfa pe tarabă.

Lipsa banilor îi determină pe suceveni să treacă tot mai rar prin piaţă, chiar şi în sezonul în care se fac provizii de zarzavaturi pentru iarnă. Legumele stau pe tarabe zile întregi şi îşi aşteaptă cumpărătorii.


Dacă în anii trecuţi gospodinele cumpărau cantităţi însemnate de legume pentru a pune murături pe iarnă sau pentru zacuscă, acum se mulţumesc cu câte două-trei kilograme, de poftă. Sunt suceveni care au renunţat în totalitate la produsele de sezon pentru că au venituri foarte mici. Oamenii se plâng că şi preţurile practicate de comercianţi în piaţă sunt descurajant de mari.


Preţuri mari, vânzări mici

Raportat la veniturile noastre, preţurile sunt ridicate. Un kilogram de gogoşari ajunge şi la 6 lei. Cumpărăm legume, dar puţine. Am să renunţ la zacuscă şi la salata de bureţi pe care o făceam înainte. Româncele sunt învăţate să-şi prepare singure tocanele. Acum  le vom lua din magazine“, recunoaşte Maria Bârsan, medic.Şi pensionarii se văd nevoiţi să întrerupă tradiţii le culinare pe care le respectau de zeci de ani. „Înainte cumpăram legume să-mi fac tocană, dar anul ăsta nu-mi permit. Ca să pot plăti cheltuielile curente încerc să economisesc şi nici aşa nu-mi ajung banii“, spune Maria Aldea, pensionară.


Comercianţii se plâng  şi ei de faptul că sucevenii cumpără tot mai puţine legume. Aceştia spun că, în comparaţie cu anii trecuţi, vânzările lor sunt la jumătate. „Stăm destul de prost cu vânzările. Sucevenii spun că preţurile sunt mari, dar noi, ca producători, nu avem ce face. Producţia a fost foarte slabă. Ca să vindem, mai lăsăm la preţ sau îi lăsăm să aleagă marfa. Altfel, ni se strică legumele pe tarabă“, ne-a declarat  Ana Păcurar, producător.

Cât costă legumele în piaţă


În Piaţa Mică din cartierul George Enescu, kilogramul de gogoşari costă 5-6 lei. Ardeii pot fi achiziţionaţi cu 3 lei kilogramul sau cu 4,5 lei, dacă sunt capia. Roşiile pot fi găsite cu preţuri cuprinse între 2,5 şi 4 lei în funcţie de mărime. Gospodinele care vor să pună gogonele şi castraveţi pentru murat pot să le cumpere cu 4 lei kilogramul. Un kilogram de vinetele sau de ceapă costă 2 lei.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite