Suceava: Dau bani grei pentru naşteri fără durere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sucevencele preferă cezariana în locul naşterii naturale, deşi opţiunea este mai scumpă şi poate avea efecte secundare. Viitoarele mămici aleg intervenţiile chirurgicale pentru a evita durerea. Alegerea le costă, pe unele, şi cu 50% mai mult. 

Tot mai multe mămici îşi aleg singure modul în vor naşte, chiar dacă varianta preferată nu este tocmai cea mai indicată.

În ultimii ani, tot mai multe femei apelează la cezariană pentru a-şi aduce copilul pe lume. Numărul intervenţiilor chirurgicale la alegere creşte cu 30% de la an la an şi asta pentru că femeile se tem de durere. Dacă unii medici sunt de acord cu decizia acestora, alţii încearcă să le convingă de faptul că naşterea naturală este indicată.

Puţine sunt cele care se lasă înduplecate. „Voiam să scap de dureri, însă am ales să nasc natural. Dacă aveam gemeni ori dacă copilul era întors rău, atunci n-aş fi avut de ales“, a spus Mioara Veleşcu, proaspătă mămică.

Probleme de estetică

Medicii spun că rolul lor se opreşte la nivelul de sfătuitor în aceste cazuri şi că ultimul cuvânt îl are viitoarea mămică. „Indicaţia de cezariană este la latitudinea medicului ginecolog, însă sunt şi femei mai simandicoase care nu doresc să rămână cu probleme de estetică“, spune Tiberiu Brădăţan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean.

Dacă la o naştere naturală nu este nevoie de medicul ginecolog decât în cazul unor complicaţii, o cezariană implică prezenţa a doi medici de specialitate, a unui anestezist şi a mai multor asistente.

„În 24 de ore avem şi câte 20 de naşteri. Doar una din zece femei este obligată să facă cezariană din motive medicale. Totuşi, de la începutul anului, 30% din femei au ales această metodă“, a mai explicat Brădăţan.

Durerile, după naştere

Ideea că cezariana este o varinată fără durere este valabilă doar în timpul intervenţiei.

„N-am simţit nimic. După ce mi-am revenit, a început să mă doară operaţia. Nu te doare când naşti, ci după aceea, un timp mai îndelungat. A trebuit să nu fac efort, nu aveam voie nici măcar să-mi ridic fetiţa în braţe, ca să nu se desprindă operaţia. Am înţeles că mai am voie să mai fac doar un copil, tot prin cezariană, după aceea este periculos“, povesteşte Oana Stan, o mamă care a ales să nască prin cezariană.

O cezariană, 3.000 de lei
Dacă mamele aleg să nască la stat, acestea cheltuie pentru o operaţie până în 2.000 de lei. „Am dat 800 de lei la medic, 150 de lei la anestezist, 100 de lei la asistent şi tot aşa“, spune Oana, proaspătă mămică. Femeile care decid să nască la o clinică au costuri ceva mai mari. „O femeie cu asigurare plăteşte 2.400 de lei, iar una fără 3.000 de lei“, a declarat Ştefan Puşcaşu, şeful unei clinici private.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite