Suceava: Datornicii scapă de penalităţi la utilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cele 100 de asociaţii de proprietari, doar 28 sunt cu plata la zi. Penalităţile familiilor racordate la încălzirea centralizată ajung la 7 milioane de lei.

Mii de proprietari şi chiriaşi ar putea beneficia de ştergerea penalităţilor la datoriile către furnizorii de utilităţi. „Conform Legii 175/2010, persoanele cu un venit mai mic de 1.000 de lei pe membru de familie beneficiază de scutirea penalităţilor la asociaţiile de proprietari, dacă datoriile sunt plătite într-o perioadă de 12 luni“, a explicat primarul Ioan Lungu. De asemenea, scutirea la plata penalităţilor se aplică şi chiriaşilor care stau într-un spaţiu în baza unui contract cu autorităţile  publice locale. Oficialii Termica susţin că aşteaptă publicarea normelor metodologice de aplicare a legii pentru a vedea cine poate beneficia de aceste facilităţi.

60% din beneficiari au datorii
În prezent, sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire în jur de 60.000 de familii, iar datoriile ajung la 9 milioane de lei, iar 7 reprezintă penalităţi. Mai mult, din cele 100 de asociaţii doar 28 sunt cu plata facturilor la zi. Practic, 60% din cei racordaţi au datorii la Termica. Oficialii societăţii de termoficare susţin că pregătirile pentru iarnă necesită un efort financiar considerabil.

„Având în vedere pregătirea pentru sezonul rece, respectiv achiziţionarea de cărbune, efectuarea reparaţiilor şi alte cheltuieli care se impun pentru asigurarea condiţiilor de funcţionare a centralei, este necesar un efort financiar foarte mare pentru Termica“, a explicat Elisabeta Vlăgea, directorul economic al Termica. Aceasta a menţionat că scutirile se referă la toate cheltuielile comune, respectiv la cele datorate la toţi furnizorii de utilităţi.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite