Suceava: Curtea de Justiţie a UE face lumină în privinţa taxei auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi suceveni au sesizat instanţa supremă a UE pentru a-şi recupera banii. Mii de suceveni şi-ar putea primi banii înapoi pentru taxa de poluare plătită pentru o maşină din străinătate când CJUE va da o ordonanţă naţională. Numai săptămâna trecută 30 de noi dosare au fost înregistrate la Judecătoria Suceava având aceeaşi cauză.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunţat în privinţa unuia din cei 14 români care au contestat taxa de primă înmatriculare/poluare. Astfel, prin Hotărârea Tatu, CJUE a rezolvat irevocabil chestiunea caracterului discriminatoriu al OUG nr. 50/2008 prin care se descurajează importarea şi punerea în circulaţie în România a maşinilor de ocazie cumpărate din alte state membre.

În aceste condiţii, instanţele naţionale sunt obligate să pună în aplicare Hotărârea CJUE.  „Hotărârea CJUE are aplicare directă, însă cu siguranţă CJUE va da o ordonanţă care să se aplice pentru toată lumea în cel mai scurt timp“, a explicat avocatul Răzvan Viorescu.

Aurora Sfichi este una dintre cei doi suceveni care au cerut statului banii din taxa de poluare prin intermediul instanţei europene. „Practic, după aproape şase modificări ale OUG 50/2008 care spune că se bazează pe principiul <plătitorul plăteşte> nu se aplică la toate autoturismele aflate în circulaţie în ţară, aşa cum sunt reglementările şi jurisprudenţa comunitară. Se încalcă astfel dreptul comunitar“, a explicat avocatul Răzvan Viorescu.

În prezent, taxa se percepe tuturor autoturismelor importate din altă ţară şi care sunt înmatriculate în România, dar nu şi acelora care au fost înmatriculate cu mulţi ani în urmă şi care poluează poate mai mult decât cele importate. Aurora Sfichi a cumpărat o maşină BMW din Germania în septembrie 2008 pentru care a plătit 2.384 lei taxă de poluare.

După ce a aflat că poate să îşi recupereze banii a reclamat în instanţă această cauză în iunie 2010, convinsă că poate să câştige. Săptămâna trecută, Tribunalul Suceava şi Curtea de Apel Suceava au amânat toate pronunţările pentru această săptămână, în dosarele având ca obiect restituirea taxei de poluare achitate în 1.07.2008 – 15.12.2008 şi 15.02.2010 – 31.12.2010.

Judecătorii suceveni se conformează

Reprezentanţii instanţelor sucevene susţin că  vor respecta hotărârea CJUE. „E o decizie a CJUE. Aceasta nu se comentează, se aplică. Vom analiza motivaţia şi vom pune în aplicare hotărârea“, ne-a spus Doru Bunduc, preşedintele Tribunalului Suceava.

Avocaţii susţin că peste 2.000 de suceveni şi-au cerut în instanţă banii înapoi de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice, cea care a încasat în toţi aceşti ani taxa de poluare şi nu Agenţia de Protecţia Mediului aşa cum ar trebui, având în vedere că această taxă este considerată de mediu.

„Numai eu am avut până acum aproximativ 230 de dosare înregistrate pentru această taxă. Săptămâna trecută vreo 30 de dosare noi au fost înregistrate pe această cauză“, a explicat avocatul Răzvan Viorescu.

„Guvernul ar trebui să modifice legea şi să ne dea la toţi banii înapoi pentru că altfel toată lumea va da statul în judecată şi instanţele nu o să mai facă faţă“, ne-a spus Dorin Sofronie, şofer care a plătit această taxă.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite