Suceava: Cursuri de judo pentru taţi şi copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii exersează tehnicile învăţate în cursul antrenamentelor de judo
Copiii exersează tehnicile învăţate în cursul antrenamentelor de judo

Înscrierile se fac zilnic, iar părinţii se pot antrena împreună cu odraslele lor, care trebuie să fie mai mari de şase ani.

Sucevenii care iubesc artele marţiale şi vor să facă un sport în timpul liber sunt aşteptaţi în sala de judo „Shinzo Ran“, situată în clădirea Clubului Sportiv Nord Arena de pe strada Universităţii. Aceasta s-a redeschis după ce o perioadă de timp a avut lacătul pe uşă.

„Am 20 de copii, dintre care doar patru sunt noi. Res-tul vin la antrenamente de mai mult timp. Am stabilit ca pentru copiii care învaţă după-amiaza să facem antrenamentele dimineaţa, ca să poată veni în caz că îşi doresc acest lucru. Deoarece nu s-au înscris mulţi până acum, nu am stabilit încă un preţ definitiv. Mă gândesc totuşi la suma de 60 de lei pe lună“, a spuns Brânduşa Vărăreanu, antrenoare. Sala este dotată cu saltele noi, iar programul este accesibil pentru toate categoriile de vârstă.

Tăticii vin cu copiii

Antrenamentele se ţin zilnic de la ora 15.00 pentru juniori, de la ora 17.00 pentru copiii cu vârste între 6 şi 13 ani, şi de la ora 20.00 pentru seniori. Programul nu este fix fiind posibil, după cum a precizat antrenoarea, să fie extinse intervalele orare de iniţiere în artele marţiale.

„Am doi tătici care vor să vină împreună cu copiii lor să facă judo“, a menţionat Brânduşa Vărăreanu. Dintre copiii care se antrenează aici s-a remarcat Paula Munteanu (9 ani). Aceasta a câştigat, după doar patru luni de antrenament, locul III pe ţară la Concursul de Judo. „Sunt la categoria + 48 şi mă antrenez cu copiii care au peste 11 ani. Pentru că suntem prea mici, nu ne sunt permise anumite mişcări pentru a evita luxaţiile. În primul rând nu ne sunt permise ştrangulările“, spune sportiva.

„Tai raţia de calculator“

La judo, categoriile se formează pe vârste, sex şi greutate. La copii, în funcţie de vârstă există nouă categorii iar la adulţi şapte. „Ei sunt micuţi şi trebuie să-i aduc mereu prin joc, din ce în ce mai aproape de ceea ce trebuie să-i învăţ. Din această cauză sfătuiesc părinţii să nu aducă la înscriere copii sub şase ani, deoarece sunt greu de stăpânit şi nu înţeleg rigoarea şi ordinea acestor tehnici de luptă“, povesteşte Brânduşa Vărăreanu.

Întrebaţi dacă şi-ar da copilul la un astfel de sport, părinţii se arată încântaţi de idee. „Este bine pentru sănătate şi minte, plus că înveţi să te aperi pe stradă. Dacă şi băiatul meu vrea şi îi place, o să-l înscriu, să-i mai tai raţia de calculator“, a declarat Otilia Ailioaei, mama unui copil de 14 ani. „Shinzo Ran“ în traducere înseamnă „inimă luptătoare“.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite