Suceava: Curse internaţionale doar pe hârtie la Salcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De patru luni, s-au anulat zborurile internaţionale din lipsă de călători. Pe pista aerogării ajung însă avioane particulare. În schimb, aeroportul sucevean a primit certificatul potrivit căruia poate să organizeze curse în străinătate în caz că România este primită în spaţiul Schengen.

În prezent, pe aeroportul sucevean nu mai operează decât compania naţională Tarom, cu două curse pe săptămână, şi oamenii de afacere străini care au investit în zonă.

„Avem curse private care aterizează frecvent pe aeroport. Spre exemplu, sunt oamenii de afaceri din Austria care au cele două mari firme din Rădăuţi. Vin cu avioane închiriate, rezolvă problemele şi se întorc. Avem de asemenea excursionişti care vin cu avioane private“, a spus Dumitru Sahlean, directorul Aeroportului „Ştefan cel Mare“.

„Trebuie modernizat“

Dacă în anul 2008 prin aerogară au trecut aproximativ 22.000 de oameni, în 2009 numărul acestora a crescut la 32.000, iar anul trecut a ajuns la 34.000, dar în ultimele luni n-au mai fost cereri pentru zboruri în străinătate.

Sucevenii spun că aeroportul nu are condiţii ca unul internaţional, singura sa calitate fiind curăţenia. „Eu am fost la mama în Italia de Paşte, anul trecut, cu avionul de la Suceava până la Veneţia. Nu prea sunt condiţii de aeroport internaţional cum sunt în Italia sau cum sunt la Bucureşti, pentru că e cam învechit. El e curat, dar e micuţ şi ar trebui modernizat“, a spus Bogdan Plămadă, student. Chiar dacă nu are curse regulate peste graniţă, aeroportul se poate mândri că a primit din partea Ministerului Transporturilor certificarea potrivit căreia aerogara este deschisă traficului internaţional.

Acte pentru Schengen

Actul era obligatoriu ca, în eventualitatea că România va adera la spaţiul Schengen, aeroportul să poată primi curse din orice colţ al lumii.

„Această certificare ne pregăteşte şi ne aduce noi beneficii dacă vom intra în spaţiul Schengen“, a completat Dumitru Sahlean.  Sucevenii spun că această certificare reprezintă un lucru important pentru investitori.

„E foarte bine că avem aeroport internaţional. Astfel, mediul de afaceri pentru investitorii străini este perfect. Avem teren, oameni care să muncească, iar oamenii de afaceri de afară pot să ajungă mai uşor la noi datorită aeroportului“, crede Daniela Moraru, profesoară.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite