Suceava: Curcile-gigant, arma lui pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul vinde anual mii de curci franţuzeşti, pe care le creşte la propria fermă, cu 10 lei kilogramul. 

Aurel Vieru, de 73 de ani, pare să fi găsit secretul succesului şi pe timp de criză. Bărbatul nu face altceva decât să crească şi să vândă curcani la ferma sa din Suceava. După zece ani de experienţă în domeniu, este convins că nu ar fi reuşit dacă nu ar fi pus multă pasiune şi energie în ceea ce face.De altfel, şi-a dedicat tot acest timp păsărilor de care este foarte ataşat şi documentării permanente pentru a obţine rezultate cât mai bune.

Se vând „ca pâinea caldă“
„Curcanul este pasărea cea mai greu de crescut. Are nevoie de un nivel mai mare de temperatură. Tehnologia pe care-o folosesc eu este foarte riguroasă. În primele patru-cinci zile trebuie să ai grijă de pui la fel ca de un copil. Este o muncă frumoasă, dar în acelaşi timp este şi greu“, ne-a declarat Aurel Vieru.

Suceveanul cumpără anual puii din Franţa, ţara lor de origine, pe care îi aduce în Bucovina. Anul acesta a crescut 8.000 de curcani, din care până în momentul de faţă a vândut 7.000. Cu toate că este criză, suceveanul a reuşit să rămână doar cu 1.000 de păsări. Celelalte au fost vândute într-o lună jumătate.

Kilogramul se vinde cu 10 lei, sumă destul de bună, cu atât mai mult cu cât păsările cresc, deşi în condiţii stricte, destul de repede. Există o reţetă secretă care garantează că greutatea unei curci mature va atinge 30 de kilograme.

Mai rentabile decât găinile
Pentru a ţine pasul cu noutăţile din domeniu are o colaborare cu o firmă austriacă. „Am o reţetă specială cu nivel mare de proteină. Trebuie să existe o corelare între proteină şi energie. Dacă este respectată cantitatea între cele două,  cresc sănătoase“, ne-a spus Aurel Vieru. Păsările crescute de sucevean fac parte din rasa „Convertor“, sensibilă în primele săptămâni de viaţă.
„Trebuie să ştii sistemul de creştere. Curcanii mănâncă până la 450 de grame de furaj concentrat pe zi. Pentru populaţia de la ţară este excepţional de bine de crescut. Cred că este mai rentabil decât puiul de găină“, ne-a spus crescătorul de păsări.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite