Suceava: Cuplul care pictează icoane pe foiţă de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au descoperit tainele artei la preoţii de la Mănăstirea Putna. Ghidaţi în tainele artei bizantine de părintele Anastase, Anca si Ovidiu Galan au învăţat cum să îmbine tradiţia cu marketingul în Grecia.

Anca şi Ovidiu pictează împreună din anul 2000, când s-au căsătorit. La început s-au apucat de făcut icoane din cutriozitate.  Niciunul nu avea pregătire în domeniu.

„Eu am făcut Liceul de Arte din Suceava şi în acest timp am fost ucenic la pictarea Bisericii Sfântul Ilie din Rădăuţi. Pictura era ca un hobby, însă moşteneam ceva talent de la bunicul, care a fost sculptor“, spune Ovidiu Galan.

Fără vreun gând anume, au lucrat aşa cum au crezut de cuviinţă până ce l-au întâlnit pe părintele Anastase de la Mănăstirea Putna, care i-a învăţat cum se crează adevărata artă în stil bizantin. „Şi acum îi mulţumim că ne-a învăţat şi mergem adesea la el ca să-i cerem sfatul. De la el am învăţat cum se pictează icoanele pe foiţă de aur. A fost cea mai mare realizare a noastră“, spune Anca.

Grecii, experţi în comerţ

Prin intermediul unui târg internaţional de turism au reuşit să ajungă la un workshop în Grecia, unde au şi rămas timp de trei ani.
Acolo au descoperit şi o altfel de parte a picturii, cea comercială. „Totul e de vânzare acolo. Am văzut cum se făceau icoanele ca să pară vechi şi să păcălească lumea. Pentru ei conta doar comerţul, nimeni nu-i întrece“, ne-a spus Ovidiu Galan. Meşterii vicoveni s-au întors acasă cu gândul de a face ceea ce au învăţat de la părintele de la Mănăstirea Putna.

„Nu se compară tehnica bizantină cu ceea ce se vindea în Grecia. Pentru o icoană bună lucrăm luni la rând, depinde cât este de mare. Spre exemplu, un ou de struţ cu trei scene pictate ne ia o lună“, ne-a spus Anca Galan.

Acum, cei doi soţi pregătesc lucrări pentru o expoziţie. „Avem nevoie de cel puţin 20-30 lucrări, însă este mai greu pentru că ne vin şi comenzi“, a adăugat Anca.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite