Suceava: Copiii uitaţi în soare dau bătăi de cap medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urgenţele Spitalului Judeţean şi cabinetele medicilor de familie sunt pline de micuţi care suferă din cauza expunerii prelungite la soare.

Tot mai mulţi suceveni îşi aduc copiii la spital cu grave afecţiuni ale pielii după ce i-au lăsat ore întregi la soare, fără protecţie.

Insolaţia a devenit în doar două săptămâni principala afecţiune care doboară copiii mai mici de 13 ani. Medicii dau vina pe părinţii care refuză să cheltuiască prea mulţi bani pe cremele cu protecţie ridicată şi-şi neglijează micuţii lăsându-i la soare în timpul amiezii.

„O treime din cei care se prezintă cu simptomele insolaţiei la spital sunt copii. Părinţii ar treui să ştie că razele soarelui sunt periculoase între orele 10.00 şi 20.00. Trebuie să le acopere capul, iar pe plajă să-i ţină la umbră. Lor le trebuie creme cu protecţie de minim 30, deşi cele mai puternice sunt indicate. Acestea sunt mult mai scumpe“, a declarat Tiberiu Brădăţan, medic la Spitalul Judeţean din Suceava. Cum mulţi părinţi îşi lasă copiii la joacă până seara, îmbrăcaţi sumar şi fără a purta ceva pe cap, micuţii sunt fără apărare în faţa arşiţei.

Protecţia, prea scumpă

Produsele pentru protejarea copiilor de razele soareluicostă între 30 şi 80 de lei în magazine, pe când un produs pentru adulţi se găseşte şi cu 12 lei. Adesea, sucevenii preferă să folosească pentru cei mici o loţiune destinată adulţilor, cu protecţie de 10 sau 15, ceea ce pune în pericol sănătatea micuţilor.

Cozi la medicii de familie

Dacă la spital media persoanelor cu insolaţie este de 15 zilnic, la cabinetele medicale de familie numărul acestora este de trei ori mai mare.

„Am şi 50 de cazuri într-o zi. Părinţii merg la ştrand ori vin de la mare după ce şi-au lăsat copiii pe plajă în voia sorţii şi se plâng de situaţie“, spune Nicoleta Vieru, medic de familie. Doctorii sfătuiesc sucevenii să fie mai precauţi în perioadele caniculare.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite