Suceava: Copiii sinistraţilor, cu gândul la moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numeroşi minori au văzut cum apa le-a răpit casa, jucăriile sau animalele preferate şi sunt marcaţi de cele întâmplate. Un psiholog de la ISU îi consiliează pe cei care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor. Refacerea psihică durează şase luni.

Aproximativ 20 din familii din Milişăuţi, Voievodeasa, Suceviţa, Volovăţ, Dolhasca, Părhăuţi, Siret, Dorneşti, Zamostea şi Hânţeşti au primit consiliere din partea psihologului Oana Mihăilescu, angajată a ISU Suceava. „Oamenii simt nevoia să se descarce, să fie ascultaţi, au nevoie de compasiune, nu de lucruri măreţe“, ne-a declarat Oana Mihăilescu, psiholog ISU.


„Sunt în confuzie mentală“


Printre cei mai afectaţi sunt copiii care au trăit adevărate drame în zilele inundaţiilor, când apele le-au răpit casa, jucăriile sau animalele preferate. Din acest motiv, susţine psihologul, mulţi minori au „gânduri negre“. „Nu este normal ca un copil de şase ani să se gândească la moarte. Copiii nu au resurse psihologice pentru a face faţă acestor experienţe. Ei au personalitatea în formare“, a completat Oana Mihăilescu.


În discuţiile cu sătenii, consilierul foloseşte „tehnici de ascultare, de consiliere, de convorbire psihologică“. Ea a urmărit în primul rând modul în care oamenii fac faţă dezastrului şi cum pot fi sprijiniţi pentru a-şi reveni din punct de vedere psihic.

„Familiilor cu care am vorbit le este foarte greu să-şi revină. Sunt în confuzie mentală, ceea ce este normal. Anormal ar fi să fie degajaţi. Am înlâlnit sindromul de stres post-traumatic la foarte mulţi dintre ei“, ne-a declarat Oana Mihăilescu.


Şase luni de vindecare


Treptat, odată cu trecerea timpului, oamenii încep să-şi revină, unii acţionează mai bine, alţii mai puţin. „Şase luni este termenul în care oamenii încep să se adapteze la situaţie, în funcţie de psihic“, a precizat psihologul. Aceasta a subliniat că este foarte important ca oamenii să fie solidari cu cei afectaţi de inundaţii, să încerce să le asculte doleanţele pentru ca apoi aceştia să-şi urmeze cursul normal al vieţii.

„A fost psihologa împreună cu alţi specialişti, i-a consiliat pe săteni şi a decis că situaţia este bună. Oamenii au fost mutaţi deja în locuinţele modulare şi se pare că mergem spre bine“ ne-a declarat Valerian Călinescu, secretarul Primăriei din localitatea Pătrăuţi, afectată de inundaţii, unde sunt peste 60 de sinistraţi.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite