Suceava: Copiii şi hoţii se urcă pe schelele blocurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De asemenea, poliţiştii spun că hoţii se folosesc de schele pentru a prăda apartamentele.

Apropierea iernii a „îmbrăcat“ blocurile în schele deoarece tot mai mulţi suceveni îşi izolează locuinţa pentru a nu plăti mult pe căldură în sezonul rece. Din nefericire, majoritatea intervenţiilor se fac la „negru“, iar muncitorii lasă lucrările nepăzite sau neîmprejmuite, motiv pentru care copiii şi-au găsit o nouă metodă de-a se distra.

Escaladează blocul
Micuţii se urcă pe schele până la etajele superioare ale blocurilor şi ignoră pericolul prăbuşirii în gol. „Vezi, ţi-am spus că pot să urc până la etajul trei? Nu m-ai crezut! Tu ai putut să te urci doar până la doi!,“, i-a spus Iulian (13 ani) unui prieten mai mic cu un an după ce a coborât de pe schela înaltă de 15 metri.

Părinţii spun că din cauza şantierelor lăsate în voia sorţii sunt nevoiţi să supravegheze joaca celor mici pe afară. „Muncitorii au lăsat schelele astea aşa şi n-au mai venit la lucru de o săptămână. Am rugat-o pe mama să stea cu ochii pe băiat, cât sunt eu la serviciu, să nu se urce pe schele“, a declarat Alexandru Prisăcariu, gestionar. În plus, a mai precizat bărbatul, muncitorii lasă bax-urile cu materiale nelegate, iar acestea sunt aruncate la întâmplare când bate vântul. Un alt pericol legat de schelele lăsate în voia sorţii este facilitarea hoţilor de-a intra în apartamentele sucevenilor, chiar dacă sunt la etajele superioare ale blocurilor.

Amenzi de 234.000 de lei
 „Sunt adevărate scări pentru hoţi. Schelele stau şi luni în şir până la finalizarea lucrărilor“, a declarat Ionuţ Epureanu, inspector în cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Singurii care pot opri ridicarea de schele neautorizate sunt cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, dar controalele sunt ineficiente atâta vreme cât reabilitări ilegale se întâlnesc la tot pasul. „Şantierele sunt în vizorul nostru şi se fac controale mai ales pe linie de securitate în muncă“, a declarat Ionuţ Creţuleac, şeful ITM. În luna octombrie, inspectorii au efectuat 267 de controale şi au dat 77 de amenzi, în valoare totală de 233.900 de lei.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite