Suceava: Consultaţiile gratuite la Ambulanţă, ignorate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din lipsă de solicitări, conducerea SAJ nu poate cere înfiinţarea unei linii de gardă de noapte, care să-i ajute oricând pe suferinzi sau pe cei care nu se pot deplasa.

Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Suceava a fost dotat încă din anul 2008 cu patru maşini mici pentru a fi folosite de medicii de aici pentru consultaţii la domiciliul pacientului, servicii decontate ulterior de CAS.
 Două maşini se află în prezent la Suceava, una este la Gura Humorului, iar cealaltă la Vatra Dornei. Cu toate acestea, maşinile stau mai mult pe dreapta , iar cei zece medici n-au de lucru deoarece sucevenii nu ştiu că pot să solicite gratis un doctor acasă atunci când îi doare ceva, în loc să meargă la spital sau la  medicul de familie.

„Pot suna la 112“
Doar 636 de bolnavi au apelat anul trecut la acest serviciu. „Aceste consultaţii la domiciliu sunt gratuite şi oamenii ar trebui să fructifice aceste beneficii. Pot suna la 112 şi să ceară ajutorul la orice durere, fie că îl doare capul, o mână sau un picior“, a explicat Daniel Martiniuc, managerul SAJ Suceava. Singura condiţie pe care trebuie să o îndeplinească solicitanţii este să fie asiguraţi. În prezent, sucevenii pot beneficia de aceste servicii doar pe timpul zilei, între orele 8.00 şi 20.00, deoarece, din cauza numărului prea mic de solicitări, nu există linie de gardă şi noaptea. „Noi ne-am gândit să facem şi o linie de gardă pe timp de noapte, însă trebuie ca oamenii să apeleze la ajutorul nostru, să avem solicitări“, a explicat Lidia Papuc, asistenta şefă a SAJ Suceava.

250 de pacienţi la Urgenţe
Întrebaţi dacă ştiu de acest serviciu, sucevenii au ridicat din umeri. „Nu ştiam, dar am aflat recent şi chiar vorbeam cu mai mulţi prieteni că este un lucru foarte bun că există aşa ceva, mai ales că nu trebuie să plăteşti nimic şi îţi vine doctorul acasă“, a spus Vlad Rotariu, inginer. Dacă solicitările bolnavilor s-ar orienta şi spre Ambulanţă, activitatea de la Secţia de Urgenţe, sufocată de sute de solicitări într-o zi, s-ar descongestiona.

Potrivit medicilor de la spital, 30% din sucevenii care vin la uşa lor nu prezintă urgenţe şi ar putea fi trataţi la domiciliu sau la medicul de familie. Anul trecut, la Urgenţe s-au prezentat 63.000 de pacienţi, iar, zilnic, între 150 şi 250 de suceveni au primit ajutor medical.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite