Suceava: Constantin Mărgineanu - Este la catedră de patru decenii (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Mărgineanu
Constantin Mărgineanu

Profesorul de limba română are o experienţă la catedră de 38 de ani, dintre care 23 de ani a fost director. De 16 ani conduce Şcoala „Ion Creangă“.

Constantin Mărgineanu şi-a început cariera de profesor de limba şi literatura română la Şcoala Generală nr. 10 din cartierul Burdujeni. Când a împlinit 34 de ani, el a fost numit director. După şase ani, s-a transferta în oraşul Suceava, la Şcoala Generală  nr. 8, din cartierul „George Enescu“.

Ulterior i s-a propus să se ocupe de o şcoală ce urma să se înfiinţeze în cartierul Obcini. „În 1994 mi s-a propus să preiau construcţia Şcolii «Ion Creangă» care era, de fapt, un şantier. În trei luni, cele două corpuri de clădire au fost ridicate”, povesteşte directorul Constantin Mărgineanu.

120 de profesori într-o cămăruţă
Şcoala nou înfiinţată, în cel mai tânăr cartier sucevean, a atras în primul an de activitate 480 elevi, care au fost împărţiţi în 16 clase I. La început a fost nevoie de prezenţa a 120 de cadre didactice pentru a se ocupa de educaţia copiilor. „Profesorii aveau la dispoziţie o cămăruţă în care încăpeau maxim zece persoane, pentru că nu aveam încă o cancelarie. În pauză dădeam cataloagele din mână în mână pentru a merge la clase”, îşi aminteşte profesorul.

Ca director, Constantin Mărgineanu a lucrat 16 ore pe zi deoarece a trebuit să pună la punct toate dotările pe care le presupune o şcoală generală nou construită. Fiind poziţionată într-un cartier mare, directorul s-a ocupat şi de construcţia unui loc de recreaţie pentru elevi. „Am construit un parc pentru că în cartier nu era niciunul. Şcoala a primit numele Ion Creangă după ce am pus statuia marelui scriitor în parc“, a explicat managerul unităţii şcolare.

Sală de sport olimpică
Elevii şi profesorii conduşi de el au obţinut numeroase premii la olimpiade şi concursuri, ceea ce a făcut ca Şcoala „Ion Creangă“ să devina una din unităţile de prestigiu din Suceava. Eforturile colectivului au fost răsplătite cu construcţia unei săli de sport impresionante. „Anul trecut am dat în folosinţă sala olimpică de sport, cu 150 de locuri. După eforturi considerabile, mai ales într-o astfel de perioadă economică, mi-am văzut visul împlinit“, a spus profesorul Mărgineanu.

Cu un CV profesional încărcat, directorul s-a transferat la Casa Corpului Didactic Suceava, dar n-a stat mult. „Nu m-am putut despărţi de această şcoală şi am revenit după câteva luni. Locul meu este aici şi acum sunt sigur că de aici voi ieşi la pensie“, a conchis Mărgineanu.

În primăvara acestui an, pe 1 martie, Şcoala Generală „Ion Creangă” Suceava a sărbătorit 16 ani de activitate. În prezent, directorul Mărgineanu se ocupă de problemele administrative ale şcolii şi predă la catedră.

Profil
Născut. 17 iunie 1950, la Suceava.
Studii. Facultatea de Filologie, din Bucureşti.
Familie. Este căsătorit şi are o fiică.

Întrebări şi răspunsuri
Ce beneficii v-a adus cariera de director?
De-a lungul timpului, am vizitat multe ţări străine, am întâlnit tot felul de oameni şi am acumulat o experienţă de viaţă minunată.
Privind în urmă, aveţi ceva regrete?
Am realizat destul de multe în viaţă din toate punctele de vedere şi nu mă uit decât înainte. Mai am cinci ani de activitate şi sper să fie cei mai frumoşi, chiar dacă vremurile pe care le trăim sunt dureroase.

Ce-i place
„Ador teatrul. Am jucat pe scenă timp de 17 ani, la Teatrul pentru amatori «Matei Millo» din Suceava“, a spus Mărgineanu.

Ce nu-i place
„Inactivitatea. Nu suport să stau degeaba. Trebuie să-mi găsesc tot timpul câte ceva de făcut. Şi nu-mi place că Suceava şi-a pierdut identitatea“, afirmă directorul.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite