Suceava: Concediile nasc cozi la cardurile de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asiguraţii care pleacă la rude sau în excursii se pot trata în orice clinică din Europa în baza unui acord comun între statele membre ale UE.

Fie că pleacă în excursie în străinătate, sau la familia care e deja stabilită acolo, mii de suceveni au grijă să-şi facă un card european de sănătate. Documentul îi ajută să se trateze gratuit în cazul în care apare vreo urgenţă medicală.

Cei care vor să plece la drum cu dovada de asigurat trebuie să-şi depună actele necesare la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Suceava cu cel puţin două săptămâni înainte de călătorie. Acesta este termenul în care cardul este livrat prin poştă la domiciliul solicitantului.

Certificat provizoriu pentru turiştii grăbiţi

Cei care nu au timp să aştepte două săptămâni, pot primi de la CAS un certificat provizoriu care să le confirme calitatea de asigurat. Raluca Teodorovici din Rădăuţi este în această situaţie. „Plec zilele acestea la mama mea în Italia pentru că nu a mai reuşit să ajungă ea acasă şi nu mai am timp să aştept cardul de sănătate. Îmi fac acum certificatul provizoriu. Nu e prima dată când merg la ea, dar nu am folosit niciodată asigurarea. O iau pentru orice eventualitate“, ne-a spus Raluca Teodorovici.

În primele cinci luni ale anului, CAS a eliberat aproximativ 2.000 de carduri, în timp ce numai în iunie şi iulie s-au adunat peste 1.400. „E perioada concediilor, iar oamenii pleacă peste hotare la rude, prieteni. Cu fiecare an creşte şi numărul celor care solicită cardul. Lumea e informată, mai ales că beneficiază de card gratuit“, ne-a spus Victor Bleorţu, directorul economic al CJAS.

Cardul, preferat de „italieni“

Potrivit statisticilor, cei mai mulţi suceveni care-şi iau card de sănătate pleacă în Italia. În 2009, jumătate din cei peste 4.000 de suceveni care au solicitat asigurare medicală europeană au ales această destinaţie. Restul beneficiarilor s-au îndreptat spre alte ţări membre ale Uniunii Europene, respectiv Austria, Belgia, Franţa, Germania, Suedia, Polonia şi Olanda, la rudele plecate peste hotare sau în excursii.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite