Suceava: Clopoţelul va suna printre schele şi ciment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 500 de elevi din comuna suceveană Hânţeşti vor învăţa înghesuiţi într-o clădire veche pentru că lucrările la noua şcoală au fost abandonate.

Profesorii şcolii cu clasele I-VIII din Hânţeşti spun că n-au mai văzut picior de muncitor de prin martie 2009. Noua şcoală a încremenit „la roşu“, fiind plină de materiale de construcţie. Clădirea este doar pe jumătate acoperită cu tablă, astfel încât zidurile sunt pline de crăpături şi infiltraţii. Mirosul de mucegai este omniprezent.

Dascălii sunt deznădăjduiţi şi caută febril soluţii cum să-i înghesuie pe micuţi câte 20 în sălile mici şi coşcovite ale vechii şcoli. „Suntem toţi claie peste grămadă. Dimineaţă este un schimb şi altul după-amiază. Clădirea nu îndeplineşte condiţiile de desfăşurare a cursurilor şi nici nu are aviz de funcţionare“, spune Mitică Pânzaru, unul dintre cei mai vechi învăţători ai şcolii. Părinţii îşi doresc condiţii mai bune pentru copiii lor, care în prezent se spală la lighean şi folosesc latrina mizeră din curte. „De aci, de la noi, s-au ridicat foarte mulţi oameni mari. Avem şi noi nevoie pentru copiii noştri de o şcoală unde să nu fie nevoiţi să stea unul peste celălalt. Normal ar fi fost ca şcoala să fie gata“, ne-a Maria Herghelegiu, părinte.

Abandonaţi de Guvern

Pentru ca elevii din Hânţeşti  să înveţe în condiţii civilizate ar fi necesare 2,1 milioane de lei, care trebuiau să vină de la Ministerul Educaţiei. „Până acum s-au făcut lucrări de 750.000 de lei, din care muncitorii au primit 600.000 de lei. Mai avem o datorie de 150.000 de lei de plătit. Am trimis adrese la Inspectoratul Şcolar pentru a primi bani, dar n-am primit niciun răspuns“, ne-a declarat primarul Filaret Galan.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite