Suceava: Ceramica de Colibaba, unică în lume (FOTOGALERIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Colibaba este ceramistul care reprezintă România de 21 de ani în Europa. Rădăuţeanul a preluat talentul modelării  lutului de la bunicul său Constantin Colibaba, meşteşug transmis din generaţie în generaţie de 240 de ani.

Niciun turist care trece prin Rădăuţi nu ratează să viziteze Muzeul Etnografic Rădăuţi şi implicit atelierul meşterului olar Florin Colibaba, singurul ceramist din ţară care lucrează artă tradiţională. Dacă muzeul poate fi vizitat în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 8.00 şi 17.00, iar în weekend între orele 8.00 şi 16.00, uşa atelierului lui Florin Colibaba este deschisă permanent.

image

„Eu sunt încontinuu aici dacă nu sunt plecat la expoziţii sau târguri. Atelierul este a doua mea casă. Sunt aici şi pe 1 ianuarie, şi în ziua de Paşte, şi indiferent de zi. Am lăsat şi numărul meu de telefon la intrare în caz că cineva vrea să vadă atelierul şi eu poate sunt plecat acasă seara“, ne-a spus artistul Florin Colibaba. Cei care vor să viziteze muzeul trebuie să plătească 4 lei pentru un bilet de intrare, iar copiii 1 leu, în timp ce pentru a vizita atelierul nu trebuie să scoată niciun leu din buzunar.

image

Foto: Florin Colibaba (mijloc), alături de bunicul său, învăţând meşteşugul olăritului

Aici sucevenii şi turiştii pot vedea pe viu cum prinde viaţă un vas din lut sub mâinile lui Florin Colibaba. Vizitatorii pot afla întregul „ritual“ al ceramicii tradiţionale de Kuty sgrafitată şi a ceramicii de Rădăuţi, până la ultimele detalii. „Diferenţa dintre cele două constă în culori. Ceramica de Kuty este pictată în alb, verde, galben şi maroniu, adică cele patru anotimpuri, în timp ce ceramica de Rădăuţi fondul este verde şi este folosit maroul“, a mai spus artistul.



Vizitatorii pot cumpăra obiectele din lut

Cei care ajung aici îşi pot achiziţiona ce obiecte de ceramică doresc. Preţurile sunt variabile, în funcţie de marimea obiectului şi complexitatea sa pleacă de la 5 lei şi ajung la 150 lei.

image

Florin Colibaba, artistul rădăuţean care reprezintă România de 21 de ani la expoziţiile cu ceramişti din toată Europa susţine că olăritul are secretul său şi nu oricine poate să fie olar. „Eu am 45 de ani de muncă în atelier. De mic copil lucram cu bunicul în vacanţe. El m-a învăţat toate secretele olăritului, însă cel mai mare secret este talentul. Când a murit bunicul în braţele mele mi-a dat un canon <Să nu părăsesc tradiţia şi ceramica în vecii vecilor>“, povesteşte Florin Colibaba.

image

Foto: Bunicul lui Florin Colibaba îşi veghează neîncetat nepotul

Cu toate acestea, situaţia financiară în care se află nu îi dă aproape nicio şansă de a continua pe acest drum. „Am adunat datorii enorme la banci pentru a păstra cu sfinţenie canonul dat de bunicul meu. Regret că am făcut din olărit o meserie. Dacă aş putea să o iau de la capăt aş alege preoţia sau aş face un sport individual“, povesteşte trist Florin Colibaba.

image

La începutul lunii iunie este invitat în Germania la o expoziţie unde participa 160 de ceramişti din 12 ţări. Nu ştie încă dacă va reuşi să ajungă deoarece costurile unei astfel de deplasări ajung la aproximativ 3.500 de euro, bani pe care nu îi are.

„E foarte greu să menţii tradiţia în ziua de azi. Din anii ’90 numărul turiştilor a început să scadă. Păcat că Rădăuţiul a rămas acum doar un oraş de tranzit“, a mai spus meşterul.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite