Suceava: Ce specializări au ocolit absolvenţii de liceu la Facultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La toate specializarile s-au înscris 2.672 de candidaţi. Cei mai mulţi tineri au optat pentru Economie şi Inginerie Alimentară, unde s-au înscris în total 1.185 iar  la Economie Generala si comunicare economica nu a fost niciun candidat.

Zece specializări din cadrul Universitatii sucevene "Stefan cel Mare" riscă să se desfiinteze dacă şi la anul nu vor exista candidaţi suficienţi care să ocupe măcar locurile la buget.

“Nu este o politică a Universităţii să reducă specializări pe care le poate sprijini, însă intervine constrângerea financiară. Dacă Universitatea poate susţine o specializare cu cinci studenti care se văd 20 de ore pe săptămână şi care fac ore cu doi profesori este în regulă, însă în timp va trebui să renunţăm la unele, dacă nu există cerere”, a declarat Adrian Graur, rectorul Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava.

Cu toate acestea, exista posibilitatea ca la specializare să se înscrie doar un candidat, cum este cazul specializării de Cibernetică Economică din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, dar la numărul de optiuni au fost trecuţi pe liste 123 de înscrisi, dintre care o bună parte vor opta să se înmatriculaze aici.

În primele trei zile nu s-a înscris nici un absolvent, iar în urmatoarele cinci zile s-a înscris câte unul pe zi.

Cei care vor ramâne vor fi repartizati pe cele doua locuri de la buget si 73 de locuri de la taxa.

“Trebuie făcută diferenţa între numărul fizic de absolvenţi şi numărul după obţiuni. De regulă, compararea pe ani se face între numărul fizic şi numărul de locuri bugetate, în cazul nostru anul acesta avem 936 de locuri subventionate de stat. Suntem primii pe ţară la numărul de candidaţi pe locul bugetat, 2,89 iar pe locul doi se afla Universitatea “Al. I. Cuza” din Iasi cu 2,7 de candidati pe loc”, a menţionat conf. univ. dr. Mihai Dimian.

image

Niciun student  în anul 2010-2011 la Economie Generală

Nu putem vorbi acelaşi lucru despre specializarea de Economie generala si comunicare economica, pentru care nu a optat niciun absolvent în cele cinci zile de înscrieri.

Aceasta este prima specializare în topul celor mai ocolite din Suceava. Nici un absolvent nu a dorit să se înscrie, nici măcar din curiozitate la această specializare, desi sunt repartizate 50 de locuri, 4 la buget si 46 la taxă.

Pe locul trei se află specializarea de Muzeologie din cadrul Facultăţii de Istorie şi Geografie, unde doar 5 absolvenţi s-au înscris iar locul 4 este ocupat de Filosofie, unde 6 tineri şi-au depus dosarele. Urmează locul 5, cu specializarea de Informatică Economică, pentru care au optat 9 de absolvenţi pe cele 3 locuri la buget şi 72 la taxă, apoi Limba si literatura ucraineană, unde s-au înscris 10 de candidaţi pe cele 30 de locuri, 16 la buget si 14 la taxă.

Pe locul şapte se află specializarea de Energetică Indistrială, unde s-au înscris 12 tineri la cele 24 de locuri la buget si 158 la taxă  iar pe locul 8 Ingineria Economică în domeniul electric cu 11 de înscrişi. Ultimele două locuri au fost ocupate de Ingineria şi protecţia mediului în industrie cu 13 înscrisi şi Limba şi literatura română - Limba şi literatura spaniolă cu 18 înscrişi.

Cifră

791 este numărul cel mai mare de candidaţi înscrişi la Facultatea de Ştiinte Economice şi Administraţie Publică

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite