Ce faci ca să obţii cartea de identitate în Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Buletinul se eliberează pentru prima dată cetăţenilor români la împlinirea vârstei de 14 ani. Documentul trebuie modificat în anumite condiţii sau în cazul expirării valabilităţii. Demersurile pentru schimbarea actului trebuie făcute în 15 zile.

Termenul de valabilitate al cărţii de identitate este, conform reprezentanţilor Serviciului de Evidenţă a Populaţiei, de patru ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, de şapte ani pentru persoanele între 18 şi 25 de ani şi de zece ani, după împlinirea vârstei de 25 de ani. Persoanele care au trecut de 55 de ani nu mai trebuie să îşi schimbe actul de identitate.


Cererea pentru eliberarea buletinului se depune personal, la sediul Serviciului, iar cartea de identitate se eliberează doar titularilor. În cazul în care solicitantul nu se află în ţară, actul va fi ridicat de către un mandatar care va prezenta o procură specială pe care trebuie să fie aplicată fotografia titularului, autentificată de misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din statul în care se află solicitantul.


O carte nouă de identitate poate fi eliberată la cerere în cazul în care termenul de valabilitate al actului ce urmează să fie înlocuit a expirat, dacă solicitantul îşi schimbă domiciliul, dacă se modifică denumirea şi rangul străzii sau al localităţii de domiciliu ori în cazul în care actul este deteriorat sau pierdut.


Părinţii garantează pentru primul buletin


De asemenea, buletinul mai trebuie schimbat şi atunci când fotografia nu mai corespunde cu fizionomia titularului, în cazul atribuirii unui nou cod numeric personal, în cazul anulării actului de identitate sau în cazul realizării unei schimbări de sex.


În cazul expirării termenului de valabilitate a actului de identitate, sucevenii trebuie să solicite unul nou cu cel mult 180 de zile înainte, dar nu mai puţin de 15 zile. Nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 40 şi 80 de lei, fără posibilitatea achitării în 48 de ore a jumătate din minimul sumei prevăzute.


Pentru eliberarea primului act de identitate sunt necesare cererea tip, certificatul de naştere al minorului, actul de identitate al unuia dintre părinţi, certificatul de căsătorie al părinţilor şi o copie xerox şi originalul documentului cu care părintele face dovada adresei de domiciliu.


Predaţi actul expirat


În cazul expirării valabilităţii actului de identitate, cererii tip trebuie să i se ataşeze actul de identitate vechi, certificatul de naştere, în original şi copie, şi documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu. Dacă solicitantul a avut carte de identitate, va preda şi cartea de alegător. Serviciul de Evidenţă a Populaţiei Suceava s-a mutat în luna februarie în noul sediu, la etajul Iulius Mall, pe strada Calea Unirii.


Sucevenii trebuie să plătească taxele la Primărie, etajul I, ghişeul 9, apoi. Apoi, cu toate documentele în original şi copie, trebuie să se prezinte la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei.


Trei săptămâni, termen de predare


Programul cu publicul este luni, marţi, joi şi vineri, între orele 8.30 şi 14.00, iar miercuri între 12.00 şi 18.30 pentru primirea documentelor.


Cei care trebuie să-şi ridice noile documente sunt aşteptaţi luni, marţi şi joi între orele 14.00 şi 18.00, miercuri între 8.30 şi 12.00 şi 14.00-16.00 şi vineri de la 8.30 la 10.00 şi între 13.00 şi 15.00. Sucevenii trebuie să vină peste cu trei săptămâni de la depunerea actelor pentru a-şi lua buletinul.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite