Suceava: Cartofii, mai scumpi decât portocalele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii cred că preţul acestor legume atât de căutate în post va depăşi 3 lei kilogramul în următoarea perioadă. Sucevenii se plâng că vânzătorii din pieţe cumpără marfa din angrouri şi că au crescut forţat preţurile.

Sucevenii nu mai îndrăznesc să meargă la cumpărături în pieţe din cauză că preţurile anumitor legume au crescut foarte mult. Astfel, kilogramul de cartofi a ajuns să coste 3 lei. 

Cumpărătorii se plâng că în „patria cartofului“ această legumă a ajuns mai scumpă decât citricele şi cred că pieţarii au umflat artificial preţurile. În supermarket-uri, un kilogram de portocale costă între 2,2  şi 2,5 lei.

Controale în pieţe

Sucevenii cred că autorităţile ar trebui să se implice mai mult în activitatea de comerţ şi să facă controale mult mai dese în pieţe.

„Eu, care sunt din zona cartofilor, am ajuns să cumpăr cu 3 lei kilogramul! Să le fie ruşine! De ce nu-i verifică nimeni?“, ne-a spus indignat Maria Blanaru, pensionară.

Sucevenii compară preţurile din piaţă cu cele din supermaket-uri, în speranţa  că vor găsi ceva accesibil. „E destul de scump în piaţă. Am căutat şi în supermarket, dar şi acolo costă tot atât. Eu cheltuiesc pe lună doar pe mâncare mai mult de 300 de lei“,  a afirmat Ana Maria Iacob, studentă în vârstă de 20 de ani.

Producătorii de cartofi spun că au mărit preţurile pentru că toate celelalte produse s-au scumpit. „Ca să ar un hectar de pământ mă ajunge 600 de lei. Dacă mai punem şi celelalte costuri, ieşim în pierdere. Preţul la cartofi nu e mare! Cei din magazine tot cu atât îl dau, poate şi mai mult“, susţine Violeta Hrenciuc, vânzătoare în piaţă.

Jumătate de producţie compromisă

Cultivatorii mai spun că preţul a crescut şi din cauza faptului că inundaţiile de anul trecut au distrus producţia pe jumătate.

„Pentru noi e foarte greu. Sămânţa s-a scumpit foarte mult, dacă anul trecut era 50 de bani acum este între 1,5 -2 lei pe kilogram“, ne-a spus Ioan Rascaroschi, producător de legume, care a adăugat că lipsa de bani a sucevenilor se vede cel mai bine la ei pe tarabă. „Nu avem vânzare. Oamenii nu cumpără. Chiar dacă este post, legumele nu se cumpără deloc“, a completat Ioan Rascaroschi.

Producătorii spun că mai lasă din preţ pentru a nu lua marfa acasă. „Dăm mai ieftin, de la 3 la 2,5 lei pe kilogram“ , a mai zis Violeta Hrenciuc. În toamnă, kilogramul de cartofi ar putea  ajunge la patru lei.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite