Suceava: Cartierul în care îţi faci cruce la tot pasul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase biserici sunt în zona „George Enescu“, unde locuiesc peste 15.000 de suceveni. Lăcaşurile de cult sunt ridicate printre blocuri, grădiniţe şi parcuri de joacă pentru copii, iar la unele gardul este reper pentru parcarea maşinilor.

Cartierul „George Enescu“ din Suceava poate fi inclus cu succes în pelerinajele religioase ale credincioşilor. Pe distanţe scurte, de câteva sute de metri, exisă cel puţin o biserică care atrage privirile fie prin arhitectură, fie prin frumuseţea grădinilor amenajate. Cea mai impunătoare este Biserica „Sfânta Vineri“, ridicată la marginea cartierului, în apropiere de pădure, în 2001.


Intră din bloc direct în biserică


Se distinge prin aleile cu trandafiri, flori şi băncuţe. „Este locul meu preferat pentru Noaptea de Înviere. Este spaţiu şi sunt şi difuzoare să ascult slujba“, a spus Lucia Armean, contabilă. Nici nu te îndepărtezi bine de biserică şi ochii îţi pică peste altă turlă. În aceeaşi zonă a fost ridicată şi Biserica „Sf. Trei Ierarhi Vasile, Grigorie şi Ioan“. De opt ani, locuitorii din zonă nu au decât să coboare din casă şi să păşească în curtea lăcaşului de cult.


„Ştiu că sunt multe biserici pe aici, dar sunt pline de enoriaşi. Vine lumea la biserică“, a spus Gheorghe Zamfir, în timp ce curăţa aleea spre uşa bisericii. Tot la marginea cartierului, dar spre spital, o altă ctitorie dă semne că se apropie de sfârşitul lucrărilor de construcţie. Poarta este ferecată, dar spaţiul verde din curte, îngrijit, demonstrează că nu este ocolită de enoriaşi.


Lăcaş în schele


„Dacă ar fi să respecţi cele sfinte, din cinci în cinci minute ar trebui să-ţi faci cruce prin cartier“, spune zâmbind Cristi Aldea, elev în clasa a XI-a. De aici, printre blocuri, o frumoasă biserică din piatră, fără turle încă, este străjuită de schele şi uneltele constructorilor. Piatra de temelie la „Sfântul Spiridon“ a fost pusă în 2005, iar slujbele se ţin într-o biserică miniaturală de lemn, aflată în aceeaşi curte. La nici cinci minute de mers, în Piaţa Mică, o bijuterie de lemn poartă hramul  „Sf. Antonie cel Mare“. Pe unul dintre pereţii bisericii este o fotografie cu profilul unui sfânt „apărut pe cerul Rusiei“.
Dar nu ai timp să studiezi fotografia deoarece din streaşina bisericii curge păcură de pe acoperiş.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite