Suceava: Căldura şi spirtoasele au umplut Urgenţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii spun că mulţi dintre sucevenii pe care-i tratează zilnic n-ar avea probleme dacă ar renunţa să bea vin sau rachiu. Alţii leşină pe străzi şi ajung la spital după ce umblă ore în şir prin soare, fără să-şi ia măsurile de precauţie necesare.

De la instalarea caniculei, zilnic ajung la spital peste 30 de pacienţi. Majoritatea nu au ţinut cont de faptul că termometrele indicau 33 de grade Celsius şi s-au „cinstit“ cu vin sau rachiu, apoi au cerut ajutorul medicilor pentru că li s-a făcut rău. Alcoolul este contra-recomandat în această perioadă, întrucât deshidratează şi scade capacitatea organismului de a se apăra de căldură.


„Singura băutură care mai poate fi băută este berea, deoarece este mai slab alcoolizată, însă este de preferat să se elimine şi ea din program“, spune Tiberiu Brădăţan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean.


Medicii spun că se aşteaptă ca numărul pacienţilor să crească vertiginos în următoarele zile, întrucât temperaturile din această perioadă sunt anormal de ridicate. „Sunt două elemente care conduc la aceste urmări, primul este canicula propriu-zisă, aerul şi al doilea este trecerea bruscă de la 14-15 grade la peste 30. În felul acesta, organismul uman suferă de stres termic“, adaugă Brădăţan.


Evitaţi apa prea rece


Pe lângă hidratarea cu apă minerală, medicii le recomandă sucevenilor să consume şi săruri. Există plicuri cu soluţii saline în farmacii, precum şi băuturi de hidratare specifice sportivilor, care în farmacii nu costă mai mult de 5 lei un flacon de 250 de grame. Un alt sfat dat de medici este consumul de apă la temperatura camerei, deoarece apa prea rece crează un şoc termic. Deseori însă, sucevenii nu ascultă de sfatul medicilor şi nu ştiu care sunt măsurile pe care trebuie să le ia.


„Trebuie să stau la umbră, dar pentru că am treabă, merg la piaţă, mai fac una alta, ies în soare. Vara trecută am avut insolaţie, dar tot nu pot să stau în casă“, spune Ionel Vărvăreanu, pensionar.

Cum vă feriţi de caniculă

Sucevenii sunt sfătuiţi să evite expunerea prelungită la soare şi să consume între 1,5-2 litri de lichide zilnic, chiar dacă nu apare senzaţia de sete. De asemenea, fructele şi legumele sunt esenţiale, în special pepenii, prunele, castraveţii şi roşiile, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Trebuie să vă feriţi însă de băuturile care conţin cofeină cum ar fi: cafea, ceai, cola sau a sucurilor carbogazoase, deoarece sunt diuretice.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite