Suceava: Bunica încaseză ilegal banii nepoţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ali şi Huşham sunt în grija mamei de când a murit tatăl lor
Ali şi Huşham sunt în grija mamei de când a murit tatăl lor

O văduvă cu 2 copii se luptă să anuleze un act prin care soacra a primit custodia băieţilor, după moartea soţului ei. Mama de origine sudaneză susţine că dispoziţia a fost întocmită ilegal de către primarul din localitatea Boroaia.

De cinci ani de când a murit fostul soţ, Liza El Nour (35 de ani) îşi creşte singură băieţii. În urmă cu o lună, femeia care locuieşte la Bucureşti a aflat că soacra este trecută în registrele Primăriei drept tutore al celor doi copii. Astfel, bunica ridică pensia de urmaş, chiar dacă nu are grija nepoţilor,  Ali, de 6 ani şi Huşham, de 7 ani.

„Când am fost la Boroaia, primarul mi-a râs în nas şi a zis că nu anulează acea hârtie. Pe mine nu mă interesează pensia, vreau doar ca soacra mea sa nu fie tutorele copiilor mei. De când am plecat la Bucureşti nici nu i-a mai văzut, nu a sunat să întrebe de ei, dar s-a trecut tutore ca să ia pensia de urmaş“, a spus Liza El Nour.

„Mama nu are cetăţenie română“

În cererea scrisă de mână, Elvira Butnaru, bunica, afirmă că mama copiilor nu are cetăţenie română, deci nu poate ridica pensia de urmaş.

„Eu sunt un cetăţean român, iar cei de la Primărie ştiu asta, certificatul de căsătorie tot de acolo mi l-au eliberat. Am cetăţenie de când am născut copiii, iar cu timpul mi-am făcut şi buletin. Am fost şi la Autoritatea Tutelară din Bucureşti şi mi-au zis că este un abuz din partea primarului“, a adăugat mama.

„Primarul a încălcat Codul Familiei“

Primarul Vasile Berariu spune că nu a făcut nimic ilegal, dar că va anula oricând dispoziţia, dacă este nevoie.

„În 2009 nora nu avea buletin, iar pe acest motiv s-a emis de către Primărie împuternicirea. Soacra a umblat ca să poată lua pensia de urmaş. Acum am vorbit cu ea şi o aştept cu nora să vină să anulăm actul. Am primit şi adresă de la un cabinet de avocaţi şi am răspuns“, a declarat Vasile Berariu. Şi primarul, dar şi bunica celor doi copii riscă să fie daţi în judecată pentru fals în acte, pedeapsa pentru această infracţiune fiind  închisoarea de la 1 la 5 ani.

„Băieţii sunt cu ea de când a murit fiul meu, dar eu le-am trimis pensia prin CEC, am toate chitanţele. Dacă vrea, merg la Primărie şi schimbăm, nu am nicio problemă, sunt copiii ei“, a spus Elvira Butnaru.

Părerea avocatului
„Aici nu este un caz în care tatăl a murit, iar mama şi-a abandonat copiii. Ea a avut grijă de ei şi are în continuare. Primarul ştia că femeia are cetăţenie şi totuşi a întocmit acel act ilegal, pe la spatele mamei, la cererea soacrei. Acesta a încălcat flagrant articolul 113 din Codul Familiei, deoarece nu aveam de-a face cu o mamă bolnavă, care să nu poată avea grijă de copii şi nici cu dispariţia acesteia“
, a explicat avocatul Virgil Iacob.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite