Suceava: Borcanele cu zacuscă, confiscate la aeroport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Foto arhivă
Foto arhivă

Personalul de pază a mai confiscat de la călători agrafe de păr, pile de unghii, furculiţe şi borcane cu miere de albine.

Lorena Mazilu lucrează de 20 de ani ca agent antitero la Aeroportul „Ştefan cel Mare“ din Suceava şi este singura femeie care a ocupat un astfel de post.

Ea are grijă de siguranţa  călătorilor şi a aerogării cu ajutorul a 52 de camere de supraveghere, în valoare totală de 100.000 de euro.  „Pentru meseria asta îţi trebuie un pic de psihologie. Mi-a plăcut de la început munca mea şi nu aş pleca de aici“, a spus Lorena Mazilu. Bagajele oricărui pasager care trece prin poarta aerogării sunt supuse unei percheziţii amănunţite. 

Explozibil cu pastă de dinţi

„Apa se ia la pungă în avion. Nu sunt permise deodorantele şi fixativele de păr deoarece pot exploda la presiune mare şi creează panică. Nici cu parfumuri nu e voie. Din pasta de dinţi combinată cu alte substanţe se poate face un explozibil“, explică Dumitru Săhlean, directorul aeroportului.

Nici doamnele nu scapă de o percheziţie riguroasă. Acestea nu au voie cu tocuri cui metalice deoarece pot fi folosite oricând ca arme albe. Şi la bărbaţi pantofii sunt atent analizaţi.

„Am avut un caz cu un bărbat care a ascuns în tocul de la papuci un încărcător de pistol. La aparat a apărut exact forma şi ne-am dat seama că trebuie să găsim şi celelalte bucăţi. Dacă găseşti chiar şi un arc şi îl recunoşti ca fiind de la o armă, atunci te apuci să scotoceşti după restul, pentru că sigur vei găsi un pistol dezmembrat“, povesteşte Radu Robert Diaconescu, colegul Lorenei, şi el agent la aeroport de 18 ani.

La centrul de control s-a adunat în timp un adevărat arsenal de obiecte considerate arme albe. Într-o cutie au fost colecţionate agrafe de păr, pile de unghii, furculiţe şi bricege. În altă cutie sunt borcane cu zacuscă şi miere de albine confiscate de la călători.

Cabine pentru alcoolici

„Ştim că pare ridicol, însă teroristul sparge borcanul cu zacuscă, iar cu cioburile ucide oameni. De luna aceasta vom avea şi două cabine tip puşcărie pentru persoanele violente sau alcoolice“, a adăugat Dumitru Săhlean.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite