Suceava: Bolnavii de rinichi, scăpaţi de cuţit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un aparat de ultimă generaţie, unic în ţară, îi fereşte pe sucevenii cu pietre la rinichi de operaţie. Doctorii urologi susţin că pacienţii pot pleca pe picioare acasă imediat după intervenţia medicală.  Aceasta se face fără anestezie şi e nedureroasă.

Sucevenii care suferă de piatră la rinichi au o altă soluţie pentru a scăpa de această suferinţă decât să apeleze la pastile sau operaţie.

O clinică medicală din oraş a adus, în premieră în România, un aparat special dedicat vindecării acestei afecţiuni. Denumită simbolic „masa de spart pietre“, aparatura a costat nu mai puţin de 360.000 de euro.

Importanţa aparatului este cu atât mai mare cu cât bolnavii se pot externa imediat după intervenţia medicală şi nu mai sunt nevoiţi să stea zile la rând internaţi în spital, ca după o operaţie chirurgicală clasică de mărunţire a pietrelor la rinichi. „Este o intervenţie fără tăietură, rezolvă orice boală care ţine de rinichi şi vezica urinară“, a explicat Nicolae Dobomir, medic urolog.

Cardiacii şi gravidele, excluşi de la tratament

Înainte de a ajunge pe „masa de spart pietre“, bolnavul este supus unui set de analize amănunţite, pentru a fi stabilită cu exactitate starea bolii lui.
„Această «masă de spart pietre» este un vis atât pentru doctorii urologi, cât şi pentru pacienţi. Este un aparat de ultimă generaţie, unic în ţară, dotat cu laser şi un uretroscop“, a explicat Ştefan Puşcaşu, medic urolog. Specialiştii mai susţin că, pentru a putea beneficia de acest tip de intervenţie, pacientul nu trebuie să fie cardiac sau să aibă pietre la rinichi mai mari de doi centimetri. Totodată, gravidele sau cei care au diferite tumori nu pot fi trataţi cu aparatul de ultimă generaţie de la Suceava.

300 de euro, costul intervenţiei

Medicii urologi suceveni care vor lucra cu „masa de spart pietre“ susţin că primele intervenţii vor fi gratuite pentru pacienţi.

Pentru cei care nu se vor afla pe „lista norocoşilor“, costul tratamentului de eliminare a pietrelor de la rinichi ajunge la 300 de euro.

„Aparatura are un program dezvoltat, nu are nevoie de radiaţie mare, iar imaginea este de cea mai bună calitate. Dacă aparaturile mai vechi au un singur reflector, acesta are două şi un ecograf performant“, a mai spus  doctorul Ştefan Puşcaşu. Specialiştii mai susţin că un atu al intervenţiei făcute cu noul aparat este că pacientul nu mai are nevoie de anestezie. „Dispare astfel şi durerea, dar şi teama bolnavului că va avea de suferit şi după această procedură medicală“, mai spune Puşcaşu.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite