Suceava: Bolnavii de Sida sunt disperaţi după medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Astătăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România
Vasile Astătăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România

Este a treia oară în acest an când Ministerul Sănătăţii îi condamnă la moarte sigură. Medicii spun că această nouă întrerupere poate fi fatală. Alţi cinci bolnavi au murit în 2010.

Cele 162 de persoane infectate cu virusul HIV din Suceava au început să piardă controlul asupra bolii.

După două întreruperi de tratament pe anul acesta, bolnavii sunt nevoiţi să renunţe iar la medicamente deoarece nu mai sunt bani pentru tratamentele lor. Luna aceasta ei se află la cea de-a treia întrerupere.

În luna aprilie, aceştia au stat fără antibiotice două săptămâni, iar în luna septembrie alte două.

Acum medicii spun că riscul este prea mare iar situaţia financiară nu permite nici unuia să-şi cumpere din farmacie singur medicamentele deoarece acestea ajung şi la 10.000 de lei.

15 suceveni au descoperit anul acesta că sunt seropozitivi

“Tratamentul pe o lună de zile costă între 1500 şi 3000 de euro, în funcţie de gravitate, nici un pacient nu are banii aceştia pentru aşi continua tratamentul pe cont propriu. Nu ne aşteptăm la o acoperire de 100%, însă sperăm să se îndrepte situaţia deoarece dacă unul sau două medicamente ies din schemă tratamentul trebuie întrerupt iar bolnavii pot dezvolta rezistenţă la acesta”, a declarat Dorina Vasile, preşedintele Asociaţiei nonguvernamentale Red Ribbon din Fălticeni. 

Doar anul acesta, cinci suceveni şi-au pierdut viaţa în lupta cu boala iar alte 15 au descoperit că sunt infectate.

Principala cale de transmitere este cea sexuală iar medicii spun că sucevenii refuză de obicei să-şi facă testul pentru HIV din ruşine ori frică.

Mulţi cred că nu li se poate întâmpla lor acest lucru şi neglijează verificările prealabile.

Citat

"Din cauza faptului că Ministerul Sănătăţii nu a trimis destui bani pentru medicamente , mulţi tineri bolnavi de Sida au renunţat la tratament. Este un lucru grav, deoarece înseamnă condamnare la moarte”, a declarat Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite