Suceava: Bisericile din lemn din Bucovina, uitate de autorităţile locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

36 de bisercii din lemn contruite în urmă cu câteva secole în zona Bucovinei, stau în apragină uitate de vreme şi de autorităţile locale.

Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Suceava va demara în perioada următoare o serie de controale şi inspecţii pentru a verifica starea celor 36 de biserici din lemn din Bucovina. Odată cu aceastea, inspectorii vor atrage atenţia şi autorităţilor locale de starea bisericilor pentru a se lua măsurile necesare. În judeţul Suceava o singură biserică din lemn a devenit muzeu. Biserica de lemn din Vama a fost salvată, fiind inclusă în Muzeul Satului Bucovinean de la Cetate, după ce a fost restaurată.

Extinderea comunităţilor locale a dus încet, dar sigur la dezafectarea bisericilor, construite pe vremea când satele erau formate doar din câţiva zeci de locuitori. Construirea bisericilor noi, mult mai încăpătoare a determinat autorităţile să mute patrimoniul în lăcaşele de cult moderne, ignorând valoarea bisericilor din lemn. Cel mai vechi astfel de lăcaş de cult se află la Putna, din 1601.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite