Suceava: Bătrânii se împrumută să achite ratele copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza cererilor numeroase, oamenii sunt trecuţi pe liste de aşteptare pentru a putea încasa banii.

În primele cinci luni ale acestui an, numărul noilor membri care s-au înscris la CAR Suceava, tocmai pentru a putea lua un împrumut, a fost în medie de 250 de lei pe lună. Majoritatea noilor înscrişi sunt pensionari, care s-au înscris răbdători pe liste de aşteptare pentru a primi banii. În general, durează cam două luni până când li se acordă împrumutul.


Bătrânii spun că pensiile nu le mai acoperă cheltuielile pentru medicamente, dar foarte mulţi spun că au rude apropiate care le-au cerut ajutorul. Practic, oamenii se împrumută pentru a achita ratele copiilor. „Cei mai mulţi vin acum să împrumute pentru a-şi ajuta copiii, care fie au credite de plătit, fie nu mai au un loc de muncă“, a precizat Ana Negru, contabilul-şef al CAR Suceava.

„Fata mea are credit de 7.000 de euro“
Am întâlnit-o pe Paulina Făgăraş, pensionară, la unul dintre ghişeele CAR. Cu lacrimi în ochi, bătrâna ne-a povestit că are o pensie de doar 620 de lei, din care de abia îşi acoperă propriile cheltuieli, însă acum se împrumută pentru fiica sa. „M-am hotărât să fac un împrumut în valoare de 1.600 de lei pentru a-mi putea ajuta fiica, profesoară, să-şi achite din ratele unui credit de 7.000 de euro. Nu mai are cu ce plăti... Ce să fac, o ajut cum pot şi eu, deşi sunt singură şi bolnavă“, ne-a mărturist femeia.


Pensionarii încearcă din răsputeri să plătească la timp ratele la banii împrumutaţi, dar din declaraţiile contabilei şefe reiese că există deja câteva zeci de cazuri de pensionari care nu-şi mai pot achita datoriile. Aceştia au ajuns în situaţia să le poprească pensiile CAR-ul, şi aşa foarte mici. Pentru a putea face faţă numărului mare de pensionari care se înscriu pentru împrumuturi, Casa de Ajutor Reciproc Suceava a  deschis trei puncte de lucru în municipiu, urmând ca un nou centru să fie dat în funcţiune în cartierul Burdujeni, în maxim o lună de zile.

12.000 de pensionari, clienţi ai CAR
Aproape 12.000 de pensionari suceveni s-au împrumutat la CAR. 30 dintre aceştia sunt executaţi silit prin propriri pe pensii pentru că nu-şi mai pot achita ratele. Şefii de la CAR susţin că a crescut foarte mult numărul pensionarilor din mediul rural care vin la oraş să se împrumute.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite