Suceava: Bancomatele, noile „victime“ ale hoţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La aparatul unei bănci din Suceava a fost montat un aparat care blochează eliberarea banilor după folosirea cardului. Clienţii ghinionişti cred că nu sunt fonduri şi pleacă. În urma lor, hoţii demontează dispozitivul şi recuperează bancnotele stocate în fanta aparatului.

Noua strategie a hoţilor a fost încercată la aparatul unei agenţii din cartierul Obcini. Un client a introdus cardul, şi-a tastat PIN-ul şi a solicitat eliberarea sumei de 3.000 de lei. A auzit foşnetul specific eliberării banilor, dar din aparat nu a ieşit nicio bancnotă. Convins că nu sunt fonduri, clientul şi-a văzut de drum.
„După plecarea celui care nu a putut ridica banii, persoane necunoscute au demontat dispozitivul aplicat şi au sustras suma de 910 lei din cei 3.000 de lei  blocaţi“, a spus Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava.

Camerele video, vitale în depistarea hoţilor

Furtul a fost reclamat de şeful agenţiei bancare respective, iar poliţiştii au demarat cercetările pentru a-i identifica pe hoţi. În bancomat au mai fost găsiţi 2.090 de lei, în spatele clapetei de asigurare a fantei de eliberare a banilor.

„Este primul incident de acest fel în municipiul Suceava. Se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat“, a completat Gabriel Panţiru.
Reprezentanţii băncilor spun că hoţii se dovedesc din ce în ce mai inventivi şi că doar cu ajutorul camerelor de supraveghere aceştia pot fi identificaţi. „La bancomatele noastre sunt montate camere video. Clienţii trebuie să verifice înainte de a introduce cardul dacă sunt montate instalaţii ce par «lipite» de bancomat. Dacă li se pare suspect ceva, cel mai bine este să ne sesizeze imediat“, a spus angajatul unei bănci din Suceava.

Feriţi-vă de „pisicuţe“!

Altă metodă folosită de hoţi este montarea „pisicuţelor“ pe bancomat. „Pisicuţa“ este confecţionată identic cu partea aparatului în care se introduce cardul în bancomat. Cu ajutorul acestui dispozitiv erau citite informaţiile de pe cardurile introduse, folosite ulterior la extragerea fondurilor din conturi.
O altă strategie este folosirea unei benzi adezive introduse în fanta banilor. Bancnotele solicitate de victimă  se lipesc de scotchul aflat în interiorul aparatului şi nu mai ies.

După plecarea clientului, convins ca nu sunt bani, hoţii recupereaza banda adezivă de care stau lipiţi banii. Poliţiştii au spus că în municipiul Suceava nu au fost astfel de cazuri în afară de cel reclamat în cartierul Obcini.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite