Suceava: Au adus civilizaţia pe uliţe cu bani de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 50 dintre cele 105 comune din judeţ au atras fonduri nerambursabile pentru modernizarea localităţilor. Bosanci, Hârtop şi Mitocul Dragomirnei s-au schimbat la faţă cu ajutorul fondurilor pentru dezvoltare rurală. 

Drum fără gropi, iluminat stradal până pe ultima uliţă, casă mortuară la biserică şi Centru de Tradiţii. Aşa arată comuna Hârtop din judeţul Suceava, după ce edilii au atras fonduri europene şi au modernizat în doi ani întreaga localitate. Primăria a aplicat pentru trei proiecte de dezvoltare rurală şi a primit bani pentru toate.

Satul are un loc în care tradiţiile au reînviat deoarece, anual, în căminul cultural se organizează Festivalul de Anul Nou, dar şi cursuri after-school.

Are cea mai mare reţea de apă comunală

„Fondurile europene pe care le-am atras sunt în valoare de 10,7 milioane de lei şi am investit atât în drumuri, şcoli, cămin cultural, electrificare, cât şi în biserică, unde am terminat acum de ridicat casa mortuară“, a declarat Toader Grădinaru, primarul comunei Hârtop, cu 2.673 de locuitori.

Ca o zonă rezidenţială arată şi satul Bosanci, aflat la zece kilometri de Suceava. Are străzi asfaltate, dispensar renovat, iluminat stradal şi cea mai mare reţea comunală de apă şi canalizare din judeţ. „Valoarea totală a contractului este de  7,41 milioane lei şi este vorba despre o reţea de 60 de kilometri de aducţiune de apă, reţea de distribuţie şi canalizare. Proiectul este finanţat din fonduri europene, pe măsura 322, de modernizare rurală“, a declarat Anton Curis, primarul din Bosanci. Proiectul va fi finalizat vara viitoare.  Localnicii spun că banii nerambursabilisunt cei mai buni pe timp de criză. „Ne-au adus mai aproape de viaţa la oraş. O să avem apă în casă, baie, n-o să mai mergem cu găleata după apă“, spune Mihai Covaciuc, localnic din Bosanci.

Nu toţi primarii se încumetă să facă însă proiecte europene. Anul acesta, în jur de 50 de primării au făcut primul pas. Acestea au primit câte 2,5 milioane de euro. „Pentru proiectele 322, cele pentru dezvoltare rurală, s-au înscris mai multe primării cu proiecte, însă au câştigat doar 36, fără cofinanţare. Pentru proiectele 313, cele pentru dezvoltarea turismului, doar 15 au aplicat şi au şi câştigat“, a explicat Dragoş Juravle, director în cadrul Consiliului Judeţean.

Printre comunele fruntaşe se mai numără Păltinoasa, Ciprian Porumbescu, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei, Brodina şi Buneşti.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite