Suceava: Anchetă blocată în expertize tehnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii de muncă estimează că abia la sfârşitul anului se vor putea aplica sancţiuni celor vinovaţi de explozia de la Grăniceşti. Pentru a finaliza dosarul, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) au solicitat o expertiză tehnică.

Responsabilii tragediei de la începutul lunii iunie de la fabrica de cauciucuri din comuna suceveană Grăniceşti, în urma căreia şi-au pierdut viaţa doi muncitori, iar unul s-a ales cu răni grave, nu au fost încă traşi la răspundere.


Ancheta în cazul exploziei provocată de o scânteie produsă de maşina folosită la reşaparea cauciucurilor a demarat pe 9 iunie. Nici în momentul de faţă familiile celor doi muncitori care au murit pe patul de spital din cauza rănilor foarte grave provocate de incendiu nu au primit răspunsuri din partea celor care se ocupă de caz.


„O concluzie finală în urma anchetei pe care o desfăşoară Inspecţia Muncii o vom avea peste 6-8 luni. Abia apoi, după ce primim dosarul de la ei, vom putea aplica sancţiunile care se impun. Cel mai probabil, patronul firmei va fi amendat pentru munca la negru, dar  abia la finalul anului, când cred că va fi finalizat dosarul“, a declarat Ionuţ Creţuleac, şeful ITM Suceava. Acesta a explicat că, pe lângă ancheta inspectorilor de muncă, sunt necesare, în primul rând, concluziile medicului legist şi rezultatele expertizelor tehnice demarate în urma tragicului eveniment.


Doi morţi, niciun vinovat


Pentru a finaliza dosarul, inspectorii de muncă au solicitat o expertiză tehnică la Insemex Petroşani.


Concluziile specialiştilor, după o serie de calcule şi teste de laborator, vor stabili exact condiţiile în care s-a produs explozia, dacă au fost încălcate normele de muncă sau alte condiţii care se impun în lucrul cu praful de cauciuc, extrem de inflamabil. „Am solicitat patronului fabricii cartea tehnică de la maşina de reşapat pentru a o studia, astfel încât să avem o imagine cât mai exactă a ceea ce s-a întâmplat acolo. Deocamdată această carte nu ne-a fost pusă la dispoziţie pentru că patronul nu o găseşte“, a precizat Ionuţ Creţuleac.


După moartea celor doi angajaţi, Teodor Pribagu, de 56 de ani, din Gura Solcii, şi Gheorghe Cristinel Prodan, de 23 de ani, din Ţibeni, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi au schimbat încadrarea juridică a faptei în ucidere din culpă în formă agravantă. Încă nu a fost începută urmărirea penală împotriva nimănui pentru că se aşteaptă concluziile de la Inspecţia Muncii.


Cel de-al treilea angajat rănit în explozia de la Grăniceşti, Daniel Şalgău, de 33 de ani, din Milişăuţi, se recuperează bine, după cum au spus rudele sale, el suferind mai multe intervenţii chirurgicale la Spitalul de Arşi din Capitală.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite