Suceava: Adeverinţa medicală, eliberată doar cu bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sucevenii asiguraţi susţin că sunt puşi să plătească actele în mod abuziv, atâta vreme cât ei plătesc contribuţii la CAS lunar. Medicii de familie spun că taxele au fost stabilite la nivel de Bucureşti şi că CAS nu decontează eliberarea acestor acte.

Orice sucevean care are  nevoie de la medicul de familie de o simplă adeverinţă, indiferent că este sau nu asigurat, trebuie să scoată bani din buzunar, în funcţie de tipul actului.

Astfel, o adeverinţă medicală pentru serviciu costă 20 de lei, actul necesar la obţinerea şomajului sau a ajutorului social se plăteşte cu 10 lei, iar cei care au nevoie de certificatul prenupţial pentru a se căsători trebuie să achite 40 de lei. „Am fost la medic şi am avut nevoie de o adeverinţă pentru serviciu şi mi-a cerut bani. Nu mi se pare normal să ni se mai ceară bani odată ce plătim asigurări. Şi pentru adeverinţa de care a avut nevoie băiatul meu la şcoală a trebuit să dau bani“, a spus Petrea Aştirbei, în momentul de faţă şomer.

CAS nu decontează aceste documente

Tarifele au fost stabilite de către Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală.  Medicii de familie explică introducerea acestor taxe prin faptul că eliberarea de adeverinţe  nu este acoperită financiar de Casa de Asigurări de Sănătate. „Asigurarea de sănătate se referă la consultaţii gratuite pentru boală, nu la acte birocratice, care nu sunt plătite de Casa de Asigurări de Sănătate“, a declarat Ruminiţa Maria Papuc, medic de familie.

Banii încasaţi de la pacienţi intră în venitul cabinetelor. „La noi nu eliberăm mai mult de 10 adeverinţe pe lună. Cele mai solicitate documente sunt fişele medicale de angajare, adeverinţele medicale pentru şomaj sau ajutor social, dar şi documente pentru comisia de acordare a pensiilor şi referatul medical pentru persoanele cu handicap“, a precizat Ruminiţa Maria Papuc.

„Pe formulare, reţete sau bilete dau 300 de lei“

Potrivit medicilor de familie, cu  banii încasaţi din aceste adeverinţe se acoperă foarte puţin din cheltuielile cabinetelor. „Eu pe formulare pentru reţete, bilete de trimitere, certificat prenupţial dau aproximativ 300 de lei pe lună. Tot ce înseamnă fucţionarea cabinetului este plătit din venitul cabinetului“, a mai spus medicul Papuc.

Preţuri pentru adeverinţe medicale
Persoanele care au nevoie de adeverinţe care să le ateste starea de sănătate pentru şcoala de şoferi trebuie să scoată din buzunar 25 de lei. Un aviz epidemiologic necesar copilului la grădiniţă sau la şcoală îi costă pe părinţi 10 lei. O injecţie solicitată de pacient costă 5 lei.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite