Suceava: 97% din proprietarii de locuinţe, pasibili de amendă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care nu-şi asigură locuinţele vor fi amendaţi
Cei care nu-şi asigură locuinţele vor fi amendaţi

Aceştia nu şi-au încheiat asigurările obligatorii împotriva dezastrelor. Restul de 250.137 imobile de locuit din judeţul Suceava trebuie asigurate până pe 15 iulie, în caz contrar vor fi aplicate amenzi între 100 şi 500 lei.

Iniţiativa guvernului de a lua măsuri preventive în ceea ce priveşte pagubele produse de dezastrele naturale nu a fost îmbrăţişată de suceveni. La 11 luni de când au început să fie emise poliţele de asigurare împotriva dezastrelor, doar o foarte mică parte dintre proprietarii de locuinţe din judeţul nostru figurează pe lista celor care au încheiat un astfel de act.

Statistica elaborată de Prefectura Suceava a fost prezentată de prefectul Sorin Popescu, care a arătat că, din totalul de 258.092 locuinţe din judeţ, au fost asigurate doar 7.955. Prefectul atrage atenţia sucevenilor că proprietarii de locuinţe sunt obligaţi să încheie poliţele de asigurare până la termenul limită, 15 iulie, în caz contrar urmând a fi amendaţi. „În situaţia producerii unor inundaţii, proprietarii locuinţelor afectate nu vor mai beneficia de sprijin de la bugetul de stat, despăgubirile urmând a fi achitate doar în baza poliţei de asigurare încheiate. Cuantumul contravenţiilor ce se pot aplica este cuprins între 100 şi 500 de lei“, a subliniat Sorin Popescu, prefectul Sucevei.

Promoţii la poliţele de asigurare

Cei 97% dintre proprietarii de locuinţe din Suceava care încă nu au încheiat o poliţă de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor motivează întârzierea prin lipsa banilor, a timpului sau prin faptul că nu s-au decis cu privire la compania cu cea mai bună şi serioasă ofertă. „Noi avem o casă în Iţcani, într-o zonă inundabilă. Căutăm o firmă serioasă care într-adevăr să ne despăgubească dacă va fi cazul, dar vrem şi o asigurare care să cuprindă mai mult decât cele trei dezastre naturale, chiar dacă ne va costa un pic mai mult“, ne-a spus Liliana Ichim, confecţioneră.

Tocmai pentru că adresabilitatea sucevenilor este foarte scăzută, dar şi concurenţa între firme este mare, companiile de asigurări le-au ieşit în întâmpinare cu diferite oferte, reduceri sau pachete promoţionale. Spre exemplu, o firmă de asigurare suplimentează riscurile asigurate cu inundaţie din alte cauze decât fenomene naturale, incendiu, trăsnet, explozie, cădere de corpuri, fenomene atmosferice, avalanşă, inundaţie din avarii la propriile instalaţii de apă şi chiar furturi sau tâlhării. Cea mai bună soluţie însă este să apelaţi la serviciile unui broker pentru că astfel veţi putea beneficia de reduceri de până la 25%, inspecţii de risc gratuite, asistenţă gratuită în caz de daună ş.a.

Reprezentanţii firmelor de asigurare spun că se aşteaptă la o creştere a numărului de poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei în perioada imediat următoare. „Deja se simte o oarecare îmbunătăţire, dar cu siguranţă cererea va creşte în această perioadă. Noi am încheiat în ultimele două luni circa 4.000 de asigurări obligatorii în tot judeţul“, ne-a spus Daniel Petrariu, directorul sucursalei din Suceava a unei mari companii de asigurare-reasigurare.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite