Suceava: 9.600 de locuri la liceu pentru elevii claselor a VIII-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Practic, doar 80 de elevi nu ar prinde loc în cele 320 de clase a IX-a la zi aprobate de Ministerul Educaţiei.

Pentru anul şcolar care începe din toamnă au fost aprobate 24.344 de locuri pentru preşcolari. În învăţământul primar vor fi incluşi 31.546 de copii, iar la gimnaziu 32.397 de elevi. Pentru învăţământul liceal, la zi, au fost aprobate 320 clase a IX-a, pentru 9.600 elevi. La seral au fost aprobate 5 clase cu 150 de locuri şi 16 clase la frecvenţă redusă, cu 480 elevi.

„Diferenţe faţă de propunerile IŞJ se înregistrează la învăţământul special şi la învăţământul gimnazial de artă şi sportiv, unde cifrele aprobate au fost stabilite la nivelul celor care funcţionează în anul şcolar curent“, a declarat Petru Carcalete, inspectorul general al IŞJ Suceava, care solicitase 100 de locuri în plus. În ceea ce priveşte specializările puse la dispoziţia viitorilor liceeni, singura noutate o reprezintă subspecializarea jurnalism, profilul filologie, la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret“.

Specializări noi, refuzate
În ultimii ani, doar câteva unităţi şcolare au introdus noi specializări în planul de şcolarizare, însă elevii nu au fost foarte receptivi. Astfel, tentativa de anul trecut de a introduce învăţământ gimnazial la Colegiul Tehnic „Petru Muşat“ a fost un eşec, iar noua specializare a Colegiului de Artă, cea de patrimoniu cultural, a atras candidaţi doar pentru jumătate din locurile scoase la admitere. Specializările cele mai îndrăgite de elevi sunt Matematică-Informatică, Filologie şi Servicii, iar pe filiera tehnologică cei mai mulţi optează pentru Mecanică.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite