Suceava: 400 de lei, coşul de Paşte al sucevenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sucevenii se plâng că la unele produse preţurile sunt mai mari faţă de 2010, iar masa de Paşte va fi din acest motiv mai puţin îmbelşugată.

O familie cu patru membri va trebui să cheltuiască în acest an în jur de 400 de lei pentru a avea pe masă bucatele tradiţionale de Paşte. Comercianţii susţin că nu au majorat preţurile faţă de anul trecut, în speranţa că îşi vor vinde marfa.

Şi, totuşi, cumpărătorii au observat că preţul la brânza de vacă a crescut cu aproximativ 20%. Vânzătorii spun însă că, dacă un client doreşte să achiziţioneze măcar trei kilograme, sunt dispuşi să mai lase 1 leu la kilogram. Şi preţul ouălor este mai ridicat decât în anii trecuţi, dar la acestea tariful nu se discută pentru că nu pot lipsi de pe masa de Sărbători.

Speră într-o ieftinire până de Paşte
Sucevenii care vor să includă în coşul de Paşte carnea de miel vor trebui să scoată din buzunare între 20 şi 35 de lei pe kilogram. Producătorii sperau să aibă mai mulţi clienţi, mai ales că din această săptămână au un spaţiu special amenajat, în interiorul Pieţei Centrale, lângă raionul de lactate şi brânzeturi. Se pare însă că, deşi mai sunt doar câteva zile până la Paşte, sucevenii încă nu se înghesuie la cumpărături. „Mi se par cam scumpi mieii. Sâmbătă îi vor vinde şi cu 10 lei pe kilogram, aşa a fost şi anul trecut“, a spus Ioan Murgoci, vânzător la o hală de carne care nu comercializează miei în acest an. Şi în pieţe, preţurile legumelor au mai crescut, fapt care îi va determina pe locuitorii urbei să alerge dintr-un loc în altul pentru a prinde un produs mai ieftin.

„Mai puţin din fiecare fel de bucate“
Ouăle sunt vândute la preţuri cuprinse între 30 şi 50 de bani, iar un cozonac costă între 5 şi 20 de lei. Sucevenii spun că vor încerca să pună pe masă câte puţin din fiecare fel de bucate tradiţionale. „O să facem sarmale, drob şi o să luăm şi un cârlan pentru friptura tradiţională. Prefer să facem mai puţin din fiecare, decât să spunem că în acest an n-am avut una sau alta“, a declarat Dionis Apetrei, şofer. Cei interesaţi să-şi schimbe în acest an coşul în care vor aranja bucatele pe care le vor duce la biserică să fie sfinţite ar trebui să ştie că cel mai ieftin costă 25 de lei.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite